Kon på bilden har inget med texten att göra.Foto: Agneta Forssén/Mostphotos

Mängder av vanvårdade och döda djur funna på gård

Polisen fick larm om att det gick lösa kor på en äng. När de kom till gården möttes de av misär: döda djur och vanvård.

– Vi har aldrig sett något liknande tidigare, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledaren på polisens djurskyddsgrupp.

Annons

Tidigt i lördags morse fick polisen i Stockholm larm om att personer sett att det gick kor lösa på en äng intill en väg i Uppland.

När partullen kom till platsen hittade de korna på ängen och åkte sedan vidare till gården.

I den inledande rapporten från patrullen på gården hittades ett tiotal djur döda på gården.

– Det är alldeles för lågt räknat. Det är minst det dubbla antalet. Vi har folk som är ute och räknar nu. Men det är lite svårt, för djuren har gått på lösdrift och har inte varit hanterade. Vi har svårt att kunna komma så pass nära som vi skulle behöva och det handlar om stora arealer, säger förundersökningsledaren på polisens djurskyddsgrupp, Lena Jacobsson till Land Lantbruk.

För dåliga att flyttas

Länsveterinär tillkallades och tog beslut om att djuren skulle omhändertas. Under helgen har korna tagits omhand av LRF:s stödgrupp på plats på gården.

– Det har inte gått att flytta djuren, de flesta är alldeles för dåliga. De djur som kunnat stå upp har fått mat och vatten, säger hon.

Lena Jacobsson säger att det är svårt att säga hur många djur som hör till gården, eftersom de är utspridda, men att det rör sig om upp emot hundra kor.

– Jag vet inte säkert, men jag tror att det är köttdjur, säger hon.

Pågått en tid

De flesta av de döda djuren har inte dött nyligen.

– Detta har pågått en lång tid, men hur länge är svårt att säga, säger hon till Land Lantbruk.

Ägaren är misstänkt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

– Det är en miljö som är för bedrövlig, men för djurplågeri måste vi kunna styrka lidande. Vi håller på att samla material på gården och det kommer att ta en tid, säger hon.

Ägaren skadades av djur

Verkar det som att några djur klarar sig från att avlivas?

– Jag kan inte riktigt uttala mig om det, men jag tror inte att det finns några kilon att sälja på de djuren. Det är bedrövligt. 

Enligt polisen hade ägaren förts till sjukhus efter att ha skadats av ett djur under fredagen. Lena Jacobsson har ingen vetskap om ägarens tillstånd. 

– Förhör med den misstänkte görs vanligtvis i slutet av utredningen. Men det är tragiskt att det går så här långt innan det uppdagas, för både människa och djur. Det är en fullständig katastrof, säger hon.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar