Foto: Nina Nilsson

Lättare lyft med prisad uppfinning

Anders Olsson i småländska Vallby har utvecklat en traktorlyft som gör det säkrare att byta hjul på traktorn. För det får han årets arbetsmiljöpris av Lantbrukets Arbetsmiljökommitté, LAMK.

Annons

FAKTA. Så funkar lyften

  • Balansramen skjuts in under traktorn och fästs i bakänden i trepunktens dragarmar. 
  • När lyften höjs når balansramens tvärslå i plattan under traktorns hichkrok.
  • Lyfter man mer pressas ramens framände ned mot golvet. Tvärslå mot plattan blir som ett gångjärn och traktorns bakände lyfts från marken. 
  • Då traktorn lyfts tillräckligt säkras uppställningen balansramens stödben. 
  • Nu kan trepunktslyften göras trycklös och traktorn står stabil på balansramen och stödbenen.

Läs också

– Kul! Jag hade inte räknat med att vinna, säger Anders Olsson när Land Lantbruk ringer för att gratulera honom.

Anders Olsson har en större Fendt, 8 ton tung, och en mellanstor traktor, 5 ton, och byter ofta mellan standard-, twin- och radodlingshjul. Men han tyckte det var ostadigt med pallbockar under bakaxeln, särskilt om parkeringsbromsen inte låser framhjulen. Skulle inte traktorn kunna lyfta sig själv med trepunktslyften och samtidigt ge en säker pallning? funderade han.

Förverkligade idén

Sagt och gjort. Han förverkligade sin idé och gjorde han en mall av 2"4-virke för att se geometrin och sedan en prototyp i stål. När grannarna såg den kom snabbt beställningar på fler ramar.

Godkänd av Yrkesinspektionen

Lyften fick godkänt av Yrkesinspektionen och i dag har en mekanisk verkstad i närheten hjälpt till att ta fram ytterligare 3-4 exemplar.

– Jag har bara mött positiva reaktioner. Swedish Agro har visat intresse av att sälja lyften. En av säljarna där tyckte att den borde finnas på varenda verkstad, säger Anders stolt men som i dagsläget inte vet hur hans uppfinning ska tas till vara.

LÄS MER: VIDEO – Återuppfunnen traktorlyft

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar