Foto: Mostphotos

Lastbilsstölderna ökar

Fler stölder av lastbilar och släp och fler bluffakturor, men färre fall av illegal rovdjursjakt. Det är några resultat som kan utläsas i den preliminära statistiken över anmälda brott 2016.

Annons

Läs också

Sammanställningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, presenteras i dag, torsdag, och visar att det i fjol anmäldes totalt drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.

Ökning med 16 procent

De anmälda stölderna av lastbilar, släp och dylikt för yrkesmässig godsbefordran ökade i hela landet med 16 procent jämfört med 2015. Stölderna ur och från den typen av fordon minskade däremot med 23 procent.

De anmälda inbrottsstölderna i fabriker, lager och verkstäder (ej bilverkstäder) minskade med 14 procent medan inbrottsstölderna på byggplatser och i bodar ökade med 9 procent.

Fler anmälda bluffakturor

Antalet anmälda bedrägerier med bluffakturor steg från totalt 14 318 under 2015 till 14 631 i fjol, en ökning med 2 procent.

De anmälda fallen av illegal rovdjursjakt mot varg, björn, lo och kungsörn sjönk med 9 procent från 70 anmälningar 2015 till 64 under 2016.

Dieselstölder från större fordonstankar

Miljöbrotten steg med 11 procent till 9 926 anmälda brott.

För dieselstölder saknas jämförelsetal med 2015 till följd av att polisen under 2016 införde nya brottskoder. Den preliminära statistiken för fjolåret visar att de anmälda dieselstölderna i landet totalt uppgick till 4 201. Av dem skedde 3 740 ur större fordonstankar, exempelvis traktorer och entreprenadmaskiner, medan 461 skedde från tankar som inte var kopplade till fordon.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar