Helena Jonsson, ordförande, och Anders Källström, vd.Foto: Roger Olsson

Kraftigt förbättrat resultat för LRF

LRFs bokslut är trevlig läsning för koncernchef Anders Källström. Affärsverksamheten ger ett överskott 2016 på 113 miljoner kronor, jämfört med 2,4 miljoner året innan.

Annons

Läs också

– Det är ett kvitto på att ett antal års hårt arbete och ger en bra start för 2017, säger Anders Källström.

"Medlemsintäkterna kan upprätthållas"

Trots att LRF under helåret 2016 fortsatt att tappa medlemmar har medlemsintäkterna ökat och uppgick till 215 miljoner kronor. Totalt hade LRF vid årsskiftet drygt 141 000 medlemmar vilket är ett tapp med drygt 7 000 medlemmar (5 procent).

– Vi ser att antalet företagarmedlemmar ökar, vilket också gör att medlemsintäkterna kan upprätthållas, säger Anders Källström.

Medlemstappet på grund av den nya avgiftsmodellen har, enligt Anders Källström, "bottnat och vänt".

Vänt minus till plus

Den kraftiga resultatförbättringen förra året beror till stor del på att LRF Media vänt ett minus på nära 60 miljoner kronor 2015, till ett plus på 57,4 miljoner kronor. Under 2016 har flera titlar sålts vilket också gett resultat av engångskaraktär på 30 miljoner kronor.

Anders Källström poängterar också att "den underliggande affären går på plus för första gången på flera år." Vilket betyder att själva verksamheten, förutom extraordinära händelser som försäljningar, visar plus.

LRF Konsult fortsätter att redovisa goda resultat med ett plus på 63 miljoner kronor.

"Kungens Kurva var felplacering"

Sedan tidigare är det känt att dotterbolagen Macklean och Bygruppen går med förlust. Båda bolagen har också nyligen bytt VD. Bygruppen redovisar största förlusten med ett minus på 13,9 miljoner kronor.

– Etableringen i Kungens Kurva var en felplacering och nu ska restaurangen avvecklas, säger Anders Källström.

Affärsverksamheten består även av ett försäkringsbolag, vars resultat i huvudsak består av ett finansiellt resultat och upplösning av en försäkringsreserv (240 miljoner kronor). Då den underliggande försäkringsrörelsen visar negativt resultat avvecklas bolaget.

397 miljoner före skatt

LRF-koncernen, inklusive affärsverksamhet, finansförvaltning och upplösning av försäkringsreserv gav ett resultat före skatt på 397 miljoner kronor (året innan var motsvarande siffra 283 miljoner kronor).

LÄS MER: Källström: "Vi har klarat turbulensen bra" (2016)

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar