Foto: Kate Smirnova/Mostphotos

Köttets ursprung avgörande vid offentlig upphandling

Kommunerna värnar om god djuromsorg, men i den offentliga upphandlingen bedrivs parallellt en jakt på lägsta pris, enligt en enkätundersökning som organisationen Svenskt Kött har gjort bland landets kommuner.

Annons

Av undersökningen framgår bland annat att:

*Djuromsorg/djurskydd var det mest prioriterade och lågt pris det lägst prioriterade när kommunerna rankade olika önskemål kring upphandlingskrav. För storstadskommuner var dock låg antibiotikaanvändning viktigast medan glesbygdskommunerna prioriterade ursprungsland högst. 


*En fjärdedel av kommunerna har svarat att lågt pris är viktigast när de har blivit ombedda att rangordna lågt pris, ekologiskt, låg antibiotikaanvändning, djuromsorg/djurskydd och ursprungsland. 

*Närmare 60 procent önskar ställa mer långtgående krav än vad de gör idag. De efterfrågar framför allt information kring ursprungsland och närproducerat. 


"Det är glädjande att många vill ha kött från djur som fötts upp med god djuromsorg. Samtidigt uppger var fjärde kommun att lågt pris är mest prioriterat vid upphandlingar. Det är en prioritering som sällan är förenligt med höga djurskyddskrav", säger Elisabet Qvarford, vd, Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Varje år upphandlas livsmedel till de offentliga köken för cirka 10 miljarder kronor, men bara 40 procent av köttet kommer från Sverige, enligt Svenskt Kött.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar