Foto: Skärmdump från Arla

Kosläpp på gård i Stockholm en världsnyhet

VIDEO. En kvarts miljon visningar på ett dygn – videon på kosläppet på Björksättra gård blev snabbt viralt. Och inför händelsen har flera internationella medier lyft fram det svenska fenomenet. 

Annons

Glädjehoppande möter de stora djuren vårsolen på Björksättra gård och tusentals förväntansfulla människor står i publiken. Videoklippet – som Arla också direktsände på Facebook – från kosläppet den 7 maj blir genast en succé och har nu setts drygt 250 000 gånger. Enligt tidningen Mitt i nådde sändningen ”flera länder världen över”. 

SE VIDEON HÄR: Arla på Facebook

– Det är många som är förväntansfulla och glada och som tycker att det här är årets grej. Det är kul att testa nya grepp, det är ett sätt att möjliggöra för fler att kunna ta del av kosläppet. Jag tycker också att det är viktigt att vi lantbrukare är öppna med vår verksamhet så att fler kan komma närmare det vi gör, säger Lasse Gillberg, lantbrukare på Björksättra gård, till tidskriften Resumé

Bakgrunden till den stora uppmärksamheten är ett antal artiklar i internationella tidningar under våren. I slutet av april tog USA Today upp fenomenet med de svenska kosläppen i en artikel som har delats tusentals gånger. Resumé hänvisar även till att ABC News och New York Times har uppmärksammat fenomenet. 

De många kosläppen under våren lockar ofta mycket folk, men det händer samtidigt att de får besök av demonstranter. I ett uppmärksammat fall i Halland tillkallades polis till en gård efter en konflikt mellan demonstranter och besökare på ett kosläpp, vilket Land Lantbruk rapporterade om

LÄS MER: Aktivister demonstrerade vid koslapp – polis larmades

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar