Foto: Ann Lindén

Korruptionsskandal med ruttet kött uppdagad

Det var i fredags som brasiliansk polis slog till mot flera företagsjättar inom landets köttindustri. Detta skedde efter en två år lång utredning om korruption. En hög chef har nu gripits.

Annons

Enligt SVT handlar anklagelserna om att företag i minst 40 fall har mutat tjänstemän och politiker för att få i väg ruttet kött i processade köttprodukter och kyckling med spår av salmonella på export och förbi kontroller.

Köttprodukter ska även ha blandats ut med utfyllnad av allt möjligt, som potatis, vatten och kartong.

Om de undermåliga köttprodukterna har nått den svenska marknaden är ännu oklart, men enligt TT direkt importerar Sverige 988 tonfärskt nötkött från Brasilien och EU importerar 140 000 ton nötkött om året från Brasilien de senaste åren. Delar av den importen kan ha sålts vidare till Sverige.

Efter tillslaget i fredags stängdes tre fabriker omedelbart, och 21 fabriker är nu under granskning.

I går greps en hög chef på ett företag inom köttindustrin, sedan han självmant gått till polisen. Detta uppger SR.

Två köttgiganter på den brasilianska och internationella köttmarknaden, BRF och IBS, har i reklamkampanjer gått ut och bedyrat sin oskuld, men Brasiliens president Michel Temer kallade under gårdagen in köttindustrin till ett krismöte.

EU:s ambassadör i Brasilien, João Gomes Cravinho, vill få veta från Brasiliens myndigheter om det handlar om systematiska fel eller enskilda händelser.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar