Nu får även konventionella bärodlare använda paraffinoljan Fibro för att skydda sina odlingar.Foto: Ann Lindén

Konventionella bärodlare får ja till eko-preparat

Det är tillåtet för ekologiska bärodlare att använda paraffinoljan Fibro för att bekämpa skadeinsekter. LRF har kämpat för att även konventionella odlare ska få använda medlet och nu har Kemikalieinspektionen sagt ja.

Annons

Paraffinoljan får lov att användas i ekologiska odlingar av bär och grönsaker på friland och bär i tunnel. Preparatet används som skydd mot insekter, i bärodlingarna även mot kvalster.

”Mycket glädjande”

LRF har länge kämpat för att medlet även ska bli tillåtet för konventionella odlare och nu har Kemikalieinspektionen sagt ja till detta.

– Det här är mycket glädjande. Paraffinolja är ett väldigt snällt medel och det bör därför vara möjligt för alla odlare att få använda den för att skydda sin odling, säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF i ett pressmeddelande.

Dispens för ekoodlare

Skälet till att Kemikalieinspektionen tidigare bara har tillåtit Fibro i ekologiska odlingar har varit att myndigheten har bedömt att den ekologiska bär- och grönsaksodlingen befunnit sig i en nödsituation, varför man gett dispens för användningen av paraffinoljan.

– Det är angeläget att fler så kallade ämnen med låg risk och allmänkemikalier skyndsamt blir godkända att använda mot olika växtskyddsproblem och att de når odlingen. Det är olyckligt när de begränsas till att bara få användas i ekologisk odling, säger Agneta Sundgren.

 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar