Foto: Marie Henningsson

Kammarkollegiet anklagas för jäv

Kammarkollegiet anklagas för jäv sedan en tjänsteman på myndigheten skrivit kritiska yttranden om vattenkraft – men samtidigt är medlem i Älvräddarna.

Annons

Läs också

På Kammarkollegiet, som bland annat har som uppdrag att föra allmänhetens talan i miljöprocesser, arbetar en tjänsteman som i sin roll som myndighetsföreträdare skrivit kritiska yttranden om vattenkraft. Det rapporterar Hallandsposten.

När exempelvis Gränshuskvarn, i Smedjeån i Halland, ansökte om tillstånd för att få fortsätta sin småskaliga vattenkraft yttrade sig den statliga förvaltningsmyndigheten såhär:

"Kammarkollegiet bedömer preliminärt att förutsättningarna inte föreligger för att få dammen lagligförklarad".

Kammarkollegiet rekommenderar också kvarnägaren att i stället söka ersättning för att riva anläggningen.

"Klart fall av jäv"

Tjänstemannen som skrivit yttrandet är sedan tio år tillbaka medlem i intresseföreningen Älvräddarna, som bland annat arbetar för att helt stoppa småskaliga vattenkraftverk.

Sven-Erik Vänneå, ordförande i Hallands vattenkraftförening, anser att det är ett klart fall av jäv och menar att det pågår en kampanj för att slå ut den småskaliga vattenkraften.

– Det är fullständigt självklart att han gynnar den part som han själv är medlem i och bortser från nyttan som varje producerad kilowatt av förnyelsebar energi ger, säger han till Hallandsposten.

Gränshuskvarn ifrågasätter också tjänstemannens opartiskhet och menar att är man som medlem naturligtvis sympatiserar med Älvräddarnas ståndpunkt.

"Föreningsfrihet i Sverige"

Tjänstemannen själv ser ingen intressekonflikt mellan rollerna som myndighetsföreträdare och föreningsmedlem.

Jag är medlem i Friluftsfrämjandet också, och har varit medlem i Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna tidigare. Vi har föreningsfrihet i Sverige, så det finns inga problem med det.

– Om någon har synpunkter på det får man väl anmäla det till Justitieombudsmannen, så får de kontrollera om det är jäv eller inte, säger han till tidningen.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar