Maria Wahlquist.Foto: Helge Rubin

Kall vår ger trög start för vallskörd

Den kalla våren gör att den första vallskörden ser ut att bli dålig. Och många kor har fått vänta inne i ladugården på bete.
Annons

– Vallarna är i väldigt dåligt skick. De ser täta och fina ut, men det växer ingenting på längden, säger Jacob Gustawson, mjölkbonde i Norrtälje i Uppland, som konstaterar att vädret varit för kallt och för torrt.

– Men nu ska vi väl inte måla fan på väggen redan. Det kan komma regn som räddar förstaskörden eller så har vi två skördar till att gå på. Blir det ingen vallskörd får vi titta på att köra helsäd.

På många håll i södra Sverige är bilden densamma. Det har både varit kallt och torrt. Och nu när värmen plötsligt kommer, så finns det en risk för att första vallen måste skördas innan den blivit tjock.

Betessläppen blir försenade

En annan konsekvens av den kalla våren är att betessläppen försenats. I väntan på tillräckligt bete har korna fått stanna inne.

– Jag ser ju att det är djur ute på bete, men det är ett långsamt stegvist betessläpp. Lite i taget har det varit för att anpassa efter betestillgång, säger Hanna Johansson på HS Väst.

I hennes område, i Bohuslän och Dalsland, har vallen länge stått och stampat.

– Det har varit trögt till för två dagar sedan, då exploderade det.

Annat läge i Skåne

I Skåne är bilden splittrad, i gynnsamma områden är vallskörden redan igång.

– Det finns de som redan är i gång, hundäxingen ska huggas nu. I mitten av nästa vecka är väl en lämplig skördetidpunkt om man inte är i ett väldigt sent område, säger Maria Wahlquist i Vallåkra.

Torr vår hotar kvaliteten

Hon poängterar att det är stor skillnad på vallens utveckling i inre och norra Skåne där det varit nattfrost och de mer kustnära områdena. Den kalla torra våren hotar dock kvaliteten på förstaskörden.

– Det kommer troligen att bli lite protein, mycket socker i grödorna och hög smältbarhet på fibern, säger Maria Wahlquist.

Hanna Johansson varnar för att vänta på att vallen ska växa sig tjock.

– Det är farligt att låta sig luras av den kalla våren. Det kan gå jättefort nu. Jag tycker man ska vara beredd att ta vallen när det är rätt, annars riskerar man kvaliteten.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar