Foto: Torbjörn Esping

Jordberga biogasanläggning riskerar att stängas

Dubbla subventioner för importerad biogas snedvrider den svenska marknaden. Nu riskerar Sveriges största biogasanläggning i Jordberga att stänga redan efter tre år. Enligt trafikutskottets ordförande, Karin Svensson Smith (MP), kommer regeringen presentera åtgärder inom kort.

Annons

– Stora investeringar, både ekonomiska och idémässiga, är gjorda i biogas, som i Jordberga. Det kan vi inte bara kasta över ända, säger Karin Svensson Smith (MP) till Trelleborgs Allehanda.

Jordberga, nordost om Trelleborg, är Sveriges största biogasanläggning och den första som levererar biogas från jordbruket till det svenska gasstamnätet via en 19 kilometer lång pipeline.

Men om några veckor måste ett beslut fattas om anläggningen ska stängas på obestämd tid. Om bönderna inte kommer kunna sälja sina skördar till Jordberga i höst måste de välja andra grödor att så.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att Jordberga biogasanläggning hotas av stängning är den snedvridna konkurrensen på den svenska marknaden. Det rapporterar Trelleborgs Allehanda.

I bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna har man gjort biogas konkurrenskraftigt genom ett ekonomiskt stöd till de inhemska produktionsanläggningarna.

Sverige har i stället valt att satsat på skattelättnader. Biogas, som då i andra länder har producerats med stöd, exporteras till Sverige och säljs här med förmånlig beskattning. Importerad biogas subventioneras därmed dubbelt.

– Det är en dramatisk skillnad och jättetråkigt, säger Lars Sjösvärd, tf VD för Swedish Biogas AB, som driver anläggningen i Jordberga, till Trelleborgs Allehanda.

Tror på förändring

Han tror på en förändring på EU-nivå inom kort.

– Jag tror att politikerna kommer förstå, men frågan är hur länge det dröjer och hur många anläggningar som hinner läggas ner innan dess, säger han.

Enligt Karin Svensson Smith är snedvridna konkurrensen en förbisedd konsekvens som beror på ren oaktsamhet. Hon uppger att regeringskansliet arbetar med frågan och kommer att presentera den första åtgärden redan i dag, torsdag, eller imorgon fredag.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar