Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Hundratals grisar döda i gårdsbrand

En grisfarm med över 500 grisar fattade eld tidigt på tisdagsmorgonen utanför Bodö i Norge. Mirakulöst nog kunde runt 300 av djuren räddas.

Annons

Kampen för att rädda grisarna på gården på Fenes utanför norska Bodö pågick under tisdagsmorgonen, rapporterar lokala medier. Och resultatet beskrivs som ”mirakulöst”.

Larmet kom in till polisen klockan 03.23 på morgonen när gårdsägaren hade upptäckt att det brann. Byggnaden med mellan 500 och 600 grisar var övertänd på kort tid.

– När vi kom till stället var det en massa svart rök som vällde ut. Personalen på platsen registrerade inga ljud från djuren så vi befarar det värsta. Det ser inte ljust ut, sade insatschefen Ivar Bo Nilsson till Verdens Gang.

”Mirakulös” vändning

Länge trodde alla på platsen att alla grisarna hade dött i lågorna, och flera timmar efter larmet slog Ivar Bo Nilsson fast detta dystra faktum.

– Alla grisarna är döda, och det var de redan när vi kom till stället, sade han strax efter klockan 6 på morgonen, enligt Aftenposten.

Räddningstjänsten från Bodö fick hjälp av personal från flygplatsen i släckningsarbetet. Och vid 9-tiden var branden under kontroll.

Då kom också vändningen: Det stod då klart att personal på platsen hade kunnat rädda ett stort antal av grisarna. Ett antal var dock så illa skadade att de var tvungna att skickas till slakt.

– Det viktigaste nu är att få ut de grisarna som lever. Vi vill göra en ny utvärdering om vilka grisar som ska skickas till slakt och vilka som eventuellt blir sålda till andra bönder, säger veterinären Ole Gjestemoen till radiokanalen NRK.

Skickades ändå till slakt

När alla de överlevande djuren i den övertända byggnaden hade kunnat räddas stod det klart att antalet var cirka 300 stycken. Omkring 75 av dessa fick dock skickas till slakt.

– Status på grisarna är att de 300 vi har räddat är i god form. Alla är i utgångsläget i så god form att de kan leva vidare, men några är så stora att de är lämpliga för slakt. Dessa skickas därför till slakteri, säger Ole Gjestemoen vidare.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar