Foto: Göran Hartman
Peråke NilssonFoto: Marie Henningsson
Henrik MattssonFoto: MR Sjuhärad
Foto: Jörgen Hildebrandt
Foto: Jörgen Hildebrandt

Hot är vardag för snöröjare

En man som hötter med näven, en annan som slänger en snöskyffel på traktorn, ett gäng som sluter upp kring traktorn för att komma till tals med föraren. Otrevliga och ibland hotfulla situationer har blivit allt vanligare för de entreprenörer som arbetar med snöröjning

Annons

Peråke Nilsson, verksamhetschef på MR Höglandet, är i det närmaste uppgiven. Insändare skrivs om hur dåligt vägar och bostadsområden röjs, entreprenörer som plogar snö ringer honom och berättar om hur de blir utskällda, hur de hotas, hur de blir omkörda på fel sida om fordonet. Listan kan göras lång.

– Du kan ringa och fråga vilket företag som helst som åtar sig snöröjning, de kommer att berätta samma sak, säger Peråke Nilsson.

Klimatet hårdnat

Han och de cirka 120 entreprenörer som kör snö för MR Höglandet upplever att klimatet hårdnat betydligt de senaste åren.

– Vi kör ju helt enligt det avtal som vi har med uppdragsgivarna. I upphandlingarna ställs klart och tydligt upp villkoren för snöröjning. Men i informationen till invånarna finns i många fall inte uppgifter kring vad som upphandlats, säger Peråke Nilsson.

Han säger att man påtalar för de kommuner och fastighetsägare som man åtagit sig snöröjningen åt att informera om vad som gäller.

Risk för olyckor

– Vi möter tacksamma människor också. Men klimatet har hårdnat och vi är rädda för att det ska hända en olycka när folk springer efter snöplogen, säger Peråke Nilsson.

Henrik Mattsson, affärsområdeschef entreprenad, MR Sjuhärad, ger samma bild - otrevligt bemötande och även en och annan snöskyffel kastad på traktorn.

Svårt få tag i förare

– Det börjar bli svårare att få tag på utförare på grund av det bemötande som de får. Jag tycker att respekten för yrkesutövarna har försvunnit från dem som vi gagnar, säger Henrik Mattsson.

Det är inte bara ett missnöje med själva arbetet, det finns också synpunkter på att snöröjningsekipagen är i vägen och hindrar trafik.

– Det finns de som hötter med näven och tycker att vi är i vägen, trots att vi bara utför vårt arbete.

Stor miss

Han berättar att MR Sjuhärad har 120 enheter som arbetar med snöröjning och halkbekämpning. Det är framförallt Trafikverket och kommunerna som är de stora uppdragsgivarna. När det gäller snöröjningen åt Trafikverket är MR oftast underentreprenör åt en annan större entreprenör.

–Trafikverket har upphandlat snöröjning till en viss nivå och det är en stor miss att man inte går ut med information om vad som gäller för plogning av vägar. Beställarna behöver bli tydligare med att informera vad som gäller. Vi utför ju bara det arbete som vi åtagit oss och som de betalar för, säger Henrik Mattsson.

HAR DU UTSATTS FÖR HOT? Mejla oss och berätta: red@landlantbruk.se

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar