Foto: Klas Andersson

Honungsprogram ska underlätta för biodlare

Allt fler är intresserade av att bedriva biodling. Nu satsar Jordbruksverket 21 miljoner kronor på att ge näringen bättre villkor.

Annons

Biodling

  • Biodling är viktig både för honungsproduktionen och för binas pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor men också vilda växter.
  • Biodlingsprodukter är till exempel honung, vax, propolis, drottninggelé och pollen.
  • I Sverige bedrivs biodling i alla län. Enligt uppgifterna som rapporterats in finns det cirka 154 000 bisamhällen i landet.
  • De flesta biodlare bedriver småskalig biodling. Det finns ett hundratal personer som bedriver yrkesmässig biodling.
  • Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

Källa: Jordbruksverket

I vårbudgeten som presenterades i går låg en ökning i stödet till biodlarna med ytterligare knappt 400 000 kronor.

Enligt jordbruksverket ökar intresset för biodling. Myndigheten vill nu ge det intresset ytterligare skjuts och satsar 21 miljoner kronor under tre år på ett nationellt honungsprogram. Tanken är bland annat att förbättra villkoren för produktion och saluföring av honung och andra biodlingsprodukter.

Lyfta fram pollinering

– Vi ser att pengarna i det nationella honungsprogrammet gör nytta också genom satsningar på att minska problemen med olika sjukdomar, säger Magnus Gröntoft, miljöanalysenheten på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Man vill även med programmet visa på hur viktig pollineringen är samt försöka få fler pollen- och nektarproducerande växter i odlingslandskapet. Detta hoppas man kunna underlätta utvecklingen av fler pollineringstjänster.

Bekämpa varroaskvalster

I programmet finns också projekt för att bekämpa varroakvalster som kan vålla stor skada i bisamhällen.

För att ta del av det nationella honungsprogrammet för 2018 ska en ansökan göras via e-tjänst. Sista ansökningsdag är den 30 april 2017.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar