Man ska inte tveka att söka hjälp, själv eller åt någon annan.Foto: Malin Skog/Mostphotos

Hjälp vid kris finns att få

Efter att polisen upptäckte vanvården på en gård i Uppland kopplades LRF:s omsorgsgrupp in för att sköta djuren. Men omsorgsgruppen hjälper gärna medlemmar långt innan det har gått så här långt.

Annons

Så kontaktar du Omsorgsgrupperna

LRF:s hemsida kan du läsa om omsorgsgrupperna.

På de regionala sidorna finns information om omsorgsgruppen i ditt område.

Telefonnummer står på www.lrf.se, eller ring LRF på 0771-573 573 så kopplar de vidare till rätt avdelning.

Läs också

När vanvården på en gård i Uppland uppdagades i helgen var det LRF:s omsorgsgrupp som polisen kontaktade för att få hjälp med att ta hand om djuren, vilket Land Lantbruk skrev om i måndags.

– Länsstyrelsen beslutade om omedelbart omhändertagande så polisen är ansvarig och vi är deras händer. Vi har organiserat hjälpen lokalt med lantbrukare runt omkring. Sen ska vi bistå vid handhavandet och sortering av djuren, säger Bengt Janse, ansvarig för omsorgsgrupperna i Mälardalen.

– Nu mår djuren så bra som de kan och vi väntar på beslut från veterinär, säger han till Land Lantbruk.

Bistår med samtalsstöd

Nästa steg för omsorgsgruppen är att bistå med samtalsstöd för de inblandade i händelsen som behöver.

– Det som förmodligen har hänt här, och som brukar vara orsaken när sådant händer, är att någon form av kris har drabbat lantbrukaren och denne ser inte och förstår inte vad som händer. Krisen kan komma från skilsmässa, ekonomi, dödsfall eller sjukdom. Men vad som hänt just här vet jag inte, säger Bengt Janse.

I en situation som denna är den första prioriteten för omsorgsgruppen att ta hand om djuren.

– Sedan kommer vi att stötta djurägaren. Även om fel har begåtts kommer den personen troligen må dåligt och behöver få stöd.

Djur far sällan illa

I de flesta fall är det inte den lantbrukare som mår dåligt som hör av sig till omsorgsgruppen.

– Det kan vara vem som helst som varit i kontakt med lantbrukaren och märkt att allt inte står rätt till; en granne, släkting, veterinär, bankkontakt eller den som kör mjölktankbilen. Det är inte det att djuren far illa, men lantbrukaren behöver stöttning, antingen rent praktiskt med att sköta djuren eller med samtalsstöd, säger Bengt Janse.

Hjälper att prata

Den första kontakten tas gärna tillsammans med någon som känner lantbrukaren, annars helst med hembesök.

– Vi är lantbrukare som erbjuder någon att bolla och prata med. Vi kan hjälpa till att slussa vidare till jurister eller företagsutvecklare och vi har egna psykologer som kan lantbruk. Det som är speciellt för lantbrukare som hamnar i kris är att har man djur kan man inte bara sätta sig ner och inte göra något, eller åka i väg, säger Bengt Janse.

– Många lantbrukare har försäkring via LRF som täcker psykologkostnader, men i vårt område står LRF för det första besöket hos psykologen, som dessutom gör hembesök. Sedan brukar det vara lättare när man märker att det faktiskt hjälper att prata, säger Bengt Janse.

Läs mer: Mängder av vanvårdade och döda djur funna på gård

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar