Foto: Ann Lindén

Helena Jonsson avgår

I slutet av maj får LRF en ny ordförande. Efter sex år på posten väljer Helena Jonsson att avgå.

Annons

Fakta

LRF:s förbundsordföranden

  • 1971–1972 Sigge Oscarsson
  • 1972–1982 Erik Jonsson
  • 1982–1986 Sven Tågmark
  • 1986–1995 Bo Dockered
  • 1995–2001 Hans Jonsson
  • 2001–2005 Caroline Trapp
  • 2005–2011 Lars-Göran Pettersson
  • 2011– Helena Jonsson

Helena Jonsson meddelande på tisdagsmorgonen att hon inte ställer för ytterligare en period som riksförbundsordförande.

– Jag har hela tiden sagt att jag inte vill gå i pension på den här posten. Jag fyller 52 år i sommar, så ska jag hinna göra något annat är det dags att göra det nu, skrattar hon.

"Bonde-Sveriges finaste uppdrag"

Hon säger sig ha flera alternativa sysselsättningar på gång, men inget är klart ännu.

Helena Jonsson valdes till förbundsordförande på stämman i maj 2011, men redan 2004 valdes hon in i LRF:s förbundsstyrelse.

– Jag har haft Bonde-Sveriges finaste uppdrag och det har varit helt fantastiska år, säger hon. Uppdraget innebär otroligt mycket möten, men jag har fått möta fantastiska människor och lärt mig jättemycket.

"Tvungna att se över ekonomin"

Under hennes tid som ordförande har LRF genomgått flera stora förändringar. Bland annat översynen av ekonomin 2015, då medlemsavgifterna höjdes och tiotusentals medlemmar lämnade organisationen.

– Det var smärtsamt, men helt nödvändigt, konstaterar Helena Jonsson. Vi var tvungna att se över ekonomin i grunden för att LRF skulle finnas kvar på lång sikt.

Hon fortsätter:

– Och med facit i hand kan vi se att det var rätt. Många medlemmar har kommit tillbaka under den senaste tiden.

Livsmedelsstrategin viktigast

Hon har också lett förändringen av LRF till en paraplyorganisation för hela det gröna näringslivet. I dag finns sex branschavdelningar - LRF Mjölk, Växtodling, Häst, Kött och Trädgård. Sedan tidigare fanns även LRF Skogsägarna.

– Det har gjort LRF både spetsigt och brett.

Själv anser hon dock att det viktigaste som hänt under ordförandeperioden är livsmedelsstrategin.

– Även om det ännu inte finns någon nationell livsmedelsstrategi på plats tycker jag att arbetet med den fört upp livsmedelsfrågorna högre på samhällsagendan. På samma stämma som jag valdes till ordförande antog LRF sin strategi om att lägga mer fokus på tillväxt och konkurrenskraft i de livsmedelsproducerande branscherna. Och sedan dess har vi ju faktiskt fått tillväxt inom nötkötts-, kyckling- och trädgårdsproduktion.

– Och jag har inte gett upp hoppet om att få se en svensk livsmedelsstrategi under min ordförandeperiod. Jag jobbar ju faktiskt vidare i fem månader.

Jakten på efterträdare pågår

LRF:s valberedning startar nu arbetet med att ta fram en tänkbar efterträdare. I månadsskiftet mars-april väntas den presentera en kandidat och på riksförbundsstämman den 30-31 maj väljs ny riksförbundsordförande.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar