Foto: Kerstin Davidson

Gefleortens kan gå samman med Arla Foods

Gefleortens Mejeriförening och Arla Foods inleder förhandlingar om samgående. Det beslutades på Gefleortens stämma i går.

Annons

Sedan början av 2017 har Gefleortens Mejeriförening letat efter en samarbetspartner. Vid gårdagens föreningsstämma i Gävle beslutade ägarna enhälligt att inleda förhandlingar om ett samgående med Arla Foods.

– Valet för ett framtida samgående föll på Arla Foods. För oss har det varit viktigt att den tänkta affärspartnern vill fortsätta utveckla såväl varumärket som mejeriet. säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens Mejeriförening.

Bakom beslutet ligger svag lönsamhet och små möjligheter att klara de investeringar som krävs för att hänga med i konkurrensen.

Ägs av 68 bönder

Det är flera saker som samverkar. Försäljningen av basvaror minskar medan andra mejerivaror som laktosfritt ökar, det gäller även andra typer av nya moderna produkter och då har Gefleortens svårt att hänga med. 

Gefleortens Mejeriförening har en invägning som motsvarar 1,6 procent av den totala mjölkinvägningen i Sverige och ägs av sammanlagt 68 mjölkbönder i Gästrikland, norra Uppland och Dalarna. Mejeriet har cirka 70 anställda.

– Det har varit en process, vi har sökt samarbetspartners. Vi klarar oss inte på sikt på egen hand, säger Thomas Lundgren, styrelseordförande för Gefleortens Mejeri.

Inga löften

Styrelsen föreslog i går på stämman att man ska inleda förhandlingar med Arla. Gefleortens har haft samarbete med många mejerier, bland annat Norrmejerier. Till slut föll valet alltså på Arla.

– Vi har gått in i det här med tre mål: Vi vill ha mjölkbönder i området, vi vill ha varumärket kvar och vi vill värna om mejeriet i Gävle.

Thomas Lundgren betonar att inga löften har ställts ut från Arlas sida utan "nu inleds förhandlingar". Innan året är slut ska förhandlingarna vara avslutade.

– Det finns inga löften utställda men vi hoppas att vi kan klara våra mål, säger Thomas Lundgren.

Arla kommenterar beslutet.

– Som företrädare för ett bondeägt mejeriföretag är jag naturligtvis både glad och ödmjuk inför att Gefleortens väljer att fördjupa förhandlingarna med oss. Nu väntar en intern process inom Arla för att gå vidare i förhandlingarna, säger Arla Foods ordförande Åke Hantoft i ett skriftligt uttalande.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar