Foto: Mikael Höst/Mostphotos

Försök: Gripen kan flygas på rapsolja

Svenskt stridsflyg ska i framtiden kunna flyga på svenskt biobränsle på rapsolja. Nyligen har Saab genomfört sådana flygningar med ett Gripenplan.

Annons

För första gången har ett enmotorigt stridsflygplan flugit med bara biobränsle i tanken. Enligt tillverkaren Saab har det redan genomförts flera sådana flygningar.

– Det här är ett viktigt steg för att framtidssäkra Gripen, säger Göran Bengtsson, forskningsansvarig på Saab Aeronautics, till Corren.

Det bränsle som användes vid flygningarna kallas CHCJ-5 och är gjort av rapsolja, och en anledning till försöken att använda detta är att det skulle kunna användas i stället för sådana bränslen som måste importeras.

Corren rapporterar också att det nya rapsbaserade flygbränslet är helt utbytbart mot den vanliga typen av jetbränsle utan att man har behövt göra några förändringar på motorn.

– Denna testflygning visar tydligt att även det militära flyget kan bidra till minskad klimatpåverkan genom att använda biobränslen, säger Stefan Oscarsson, ansvarig för den militära verksamheten inom GKN Aerospace.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar