Foto: Canonfreak/Mostphotos

Klart: Enklare att avhysa illegala bosättare

Den nya lagen som ska göra det enklare för markägare att få bort olovliga bosättningar från sin mark har vässats ytterligare efter behandling i riksdagens civilutskott.

Annons

Centerpartiet har drivit frågan hårt om att förenkla ytterligare i lagförslaget och i riksdagens civilutskott fick man med sig övriga allianspartier. Inför hotet om att förslaget skulle fällas anslöt sig även regeringspartierna.

Markägarens kostnad för avhysningen ska till exempel inte kunna överstiga 3 000 kronor per år, regeringens ursprungsförslag var 5 000 kronor. Hanterandet ska gå snabbare, såväl beslut som verkställande.

– Principen borde vara att avlägsnandet inte ska kosta markägaren något alls. Nu har vi i alla fall lyckats få igenom att markägarens kostnad för avlägsnandet inte ska överstiga 3 000 kronor per år, eller 300 kronor per person. Det ska inte heller få ta mer än tre veckor från det att händelsen anmälts till Kronofogden tills dess att beslut om avlägsnande tas, förlaget var fyra veckor. Därefter ska det inte ta mer än fem dagar tills beslutet verkställs, vilket är två dagar kortare än regeringsförslaget, säger Ola Johansson (C), ledamot i civilutskottet.

Det är socialt och ekonomiskt utsatta människor som bosätter sig i olagliga läger. Ola Johansson påpekar att de här människorna måste få hjälp på annat sätt.

– Vi måste inom EU arbeta kraftfullt med de länder som får stöd för att göra situationen bättre för EU-migranterna. De måste använda det stödet för att göra skillnad för dessa människor.

De nya reglerna ska följas upp vid årsskiftet.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar