Foto: Ann Lindén

Forskare: Gräs ska bli framtidens mat

Proteinrikt gräs kan bli en naturlig ingrediens i framtidens matlagning, om danska forskare lyckas med sitt projekt.

Annons

Vanligt gräs lämpar sig som bekant inte som människoföda. Men nu håller danska forskare på att utveckla en metod för att kunna ta vara på näringsämnena – framför allt proteinet – i gräs för att ändå kunna använda det i mat för människor.

Sedan 2015 har en grupp forskare från Aarhus universitet byggt upp en anläggning som bryter ner gräs till bland annat proteinmassa. Förhoppningen är att detta ska kunna bli en del av matlagningen i framtiden genom att ersätta exempelvis sojaprotein med gräsmassan.

– Man kan föreställa sig hela spektrumet – allt från att kunna tillsätta det gröna proteinkoncentratet i curryrätter till att tillsätta högvärdigt protein i proteinstänger, säger Morten Ambye-Jensen, som ingår i forskningsgruppen, till Danmarks Radio.

Om metoden blir framgångsrik kan man samtidigt slippa import av sojaprodukter från Sydamerika och Kina som i dag är nödvändig. Anläggningen uppges ha en potential att kunna producera 600 000 ton proteinkoncentrat, och det skulle i så fall motsvara 27 procent av det sojamjöl som Danmark importerar varje år.

Potentialen är stor, men ännu återstår flera utmaningar för att produktionen ska kunna sätta i gång i industriell skala. Det handlar både om att tekniken måste utvecklas vidare, och att det ska få ekonomisk bärkraft.

– Så det handlar om att få testa de här processerna i större skala, och det krävs självklart mer investeringar för att vi ska nå så långt, säger Morten Ambye-Jensen till Danmarks Radio.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar