Foto: Ann Lindén

Fler anläggningar stängs i Brasilien

Nu stängs ytterligare tre köttanläggningar inom utredningen om korruption i Brasilien.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis besöker Brasilien och vill se att myndigheterna agerar.

Annons

Läs också

Hittills har myndigheterna stängt sex livsmedelsanläggningar och totalt 21 är föremål för polisens utredning, uppger TT. Polisen i Brasilien hävdar att det finns bevis för att livsmedelsföretag har betalat inspektörer för att se mellan fingrarna och låta dåligt och salmonellasmittat kött gå till export med undermålig dokumentation.

Tidigare har jordbruksdepartementet uppgett att det är "isolerade händelser" som ligger bakom det uppdagade och att det inte "representerar ett utbrett fel i det brasilianska systemet".

Enligt Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi har man inom utredningen än så länge inte hittat något kött som kan vara skadligt för konsumenter.

Land Lantbruk rapporterade tidigare att flera länder beslutat om importförbud. Nu har Kina, Egypten och Chile beslutat att lyfta importförbudet, och jordbruksministern hoppas att Hongkong, som är Brasiliens näst största exportmarknad, ska följa efter.

EU har tills vidare förbjudit import från anläggningarna som ingår i utredningen.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis är på besök i Brasilien.

– Jag förväntar mig att brasilianska myndigheter förstår att det är upp till dem att agera så snart som möjligt för att återuppbygga förtroendet i de olika kontrollsystemen, säger Vytenis Andriukaitis.

Brasilien är världens största köttproducent som varje år exporterar framför allt nötkött och kyckling till ett värde av motsvarande över 105 miljarder kronor världen över.

LÄS MER: EU stoppar kött från korruptionsanklagade företagen

Oklart om dåligt kött nått Sverige

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar