Foto: LRF Media

Få har förnyat sina gamla servitut

Snart rensar Lantmäteriet bort gamla och inaktuella servitut och nyttjanderätter ur fastighetsregistret. Den som vill ha de kvar måste själv aktivera dem.

Annons

Detta gäller:

Rensningen gäller avtalsservitut och nyttjanderätter som är inskrivna före 1 juli 1968.

Servitut som beslutats i en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och behöver inte förnyas.

Förnyelse av inskrivningar behöver inte heller göras när det gäller rättigheter som tomträtt, vattenkraft och vattenreglering.

Förnyelsen av uppgifterna ska anmälas senast vid utgången av 2018.

Lantmäteriet ska göra en utrensning av runt en halv miljon inaktuella uppgifter i fastighetsregistret. Det gäller uppgifter om så kallade avtalsservitut och nyttjanderätter som är inskrivna före 1 juli 1968.

Den som vill ha kvar uppgifterna måste själv begära att de förnyas, senast under 2018. Men enligt Lantmäteriet är intresset från fastighetsägare något svalt. Bara en tiondel av de 300 000 inskrivna avtalsservitut och rättigheter som Lantmäteriet räknar med att behöva förnya, har blivit förnyade.

God tid på sig

– Det är svårt att säga om det beror på att fastighetsägare inte känner till rensningen eller att man tycker att man har god tid på sig. Det kan också vara så att fler gamla servitut än vi räknat med är inaktuella, säger Olle Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Servitut och nyttjanderätter handlar om rätten för fastighetsägare att använda en annan fastighet på ett visst sätt, till exempel köra på en väg eller ta vatten från en brunn.

Servitut inte ogiltigt

Om posten tas bort ur fastighetsregistret innebär det inte att servitutet eller nyttjanderätten blir ogiltig. Däremot kan det ha stor betydelse för om de ska fortsätta gälla när fastigheten byter ägare.

– Ett uppdaterat fastighetsregister spar både tid och pengar för alla parter. Satsningen kan dessutom komma att minska kostnaderna för lantmäteriförrättningar, säger Olle Unger.

Fastighetsägare kan se på Lantmäteriets hemsida vilka servitut som är kopplade till fastigheten och anmäla vilka som ska vara kvar.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar