Foto: Mostphotos

EUs kemikaliemyndighet: Glyfosat är inte cancerframkallande

Glyfosat är inte cancerframkallande. Det konstaterar i dag EUs kemikaliemyndighet (ECHA).

Annons

Läs också

Turerna kring huruvida glyfosat, som är det vanligaste verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige, är skadligt och bör förbjudas har pågått sedan 2015 då WHOs cancerforskningsinstitut IARC klassificerade glyfosat som "troligen cancerframkallande". Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gjorde senare en motsatt säkerhetsbedömning.

Då EU-länderna i somras inte lyckades komma överens om att förlänga tillståndet för glyfosat i ytterligare 15 år gick EU-kommissionen in och beslutade att tillåta glyfosat i 18 månader. Åtgärden var temporär i väntan på att ECHA skulle pröva om glyfosat är cancerframkallande.

I dag kom beskedet: EUs kemikaliemyndighet bedömer att glyfosat inte bör klassificeras som cancerframkallande. Det rapporterar Agra Europe.

Detta är medlemmarna av kemikaliemyndighetens riskbedömningskommitté (RAC) enhälliga om.

Beskedet ökar möjligheterna för EU att under året förlänga tillståndet för glyfosat.

Tim Bowmer, ordförande för RAC, menar att ECHA tagit del av flera olika studier än IARC för att komma till sin slutsats. Han menade också att studier på möss och råttor inte gav tillräckligt konsekventa resultat för att man skulle kunna dra slutsatsen att glyfosat har cancerogena effekter.

ECHA klassificering grundar sig enbart på hur farliga egenskaper glyfosat har. När EU-kommissionen ska fatta nytt beslut om godkännande av glyfosat kommer man även ta hänsyn till sannolikheten och riskerna för exponering av ämnet.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar