Foto: OLIVIER HOSLET

EU slopar plan att öka köttkonsumtion

Det blir ingen EU-finansierad reklamkampanj för ökad köttkonsumtion. EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan tvingas skrota PR-planen som väckt protester från miljörörelsen.

Annons

Phil Hogan körs över av den övriga i EU-kommissionen, som istället satsar 15 miljoner euro på att marknadsföra hållbar livsmedelsproduktion. Det var i höstas som Hogan tillkännagav sin plan för att lyfta fram det EU-producerade lamm- och nötköttets höga kvalitet. Han lanserade samtidigt förslaget om ett nytt stödpaket som skulle motverka den negativa publicitet som drabbat köttbranschen i samband med klimatdebatten.

Förespråkar vegetarisk kost

Men istället gav Hogans kött-stöd upphov till ännu en kritikerstorm. Från medlemmar i Europaparlamentets gröna grupp restes krav på hans avgång.

I november skrev 24 av parlamentets ledamöter ett brev till kommissionen där vikten av minskad köttkonsumtionen framhölls, bland annat med hänvisning till hälsa och miljö. Istället borde kommissionen marknadsföra hälsosam och hållbar vegetarisk diet, ansåg parlamentarikerna.

Miljoner till kompromiss

I förra veckan fick de svar. Kommissionen är fullt medveten om behovet av att reducera jordbrukssektorns påverkan på miljön, skriver EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans. Han understryker samtidigt att jordbrukets utsläpp av växthusgaser har reducerats med 21 procent mellan 1990 och 2014.

EU-kommissionen väljer nu att gå en medelväg och rikta 15 miljoner euro till åtgärder som ska stödja en mängd olika jordbruksprodukter som framställs med hållbara metoder.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar