Foto: Mostphotos

EU-parlamentet beslutade om minskat matsvinn

EU-länderna ska minska matsvinnet med 50 procent genom bland annat tydligare märkning av bäst före-datum, enligt ett parlamentsbeslut på tisdagen.

Annons

Den mat som av olika anledningar går till spillo ska minska, enligt EU-parlamentet. För närvarande rör det sig om ungefär 88 ton årligen, vilket motsvarar cirka 173 kilo per person och år. Den siffran ska minska med 50 procent år 2030, enligt ett pressmeddelande. 

På tisdagen röstade parlamentet igenom en resolution med tydlig majoritet: 623 röstade ja, 33 röstade nej och 20 ledamöter la ner sina röster. 

– Denna resolution uppmanar till en samordnad politik för märkning, ansvar och utbildning, då de flesta konsumenter inte förstår den exakta betydelsen av märkningar som ”bäst före-datum”. Vi bör också hantera svagheterna i de nuvarande EU-reglerna, till exempel när de hindrar livsmedelsdonationer, sa parlamentets föredragande, Biljana Borzan från den socialdemokratiska partigruppen.

Beslutet innebär att nationella myndigheter ska se till att bäst före-märkningen ska vara tydlig. Dessutom ska restiktioner för livsmedelsdonationer tas bort, enligt pressmeddelandet. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar