Foto: Lasse Hejdenberg

EU-förslag hotar Sveriges ekoodlingar

Förslaget till nya EU-regler hotar den ekologiska växthusodlingen i Sverige. Och kan äventyra regeringens högt uppsatta ekomål.

Annons

Läs också

– Den svenska ekoväxthusodlingen har stora fördelar, men då måste vi sätta ned foten i Bryssel och inte vika oss i den här förhandlingen, säger Göran Ektander, som tillsammans med frun Carola driver det klimatgodkända och Krav-certifierade växthusföretaget Tåkerngrönt AB i Karlebytorp på Östgötaslätten.

Någon bättre illustration av den ekologiska boomen än Tåkerngrönts växthus går knappast att finna. Förra veckan sattes 15 800 gurkplantor av sorten Proolog på dryga 10 000 kvadrat. Från mitten av mars inleds skörden.

– Vi kommer att skörda 7 000–8 000 gurkor om dagen, sex dagar i veckan, säger Göran Ektander.

Så kommer nya gurkor att skördas fram till slutet av oktober, med kortare avbrott för omplantering i juni-juli. Men över framgången vilar ett tungt orosmoln som bromsat Tåkerngrönts expansionsplaner.

VIDEO. Se intervju med Göran Ektander: "Viktigt att vi inte viker ned oss i Bryssel".

Hård kritik

Under våren vill EUs ordförandeland Malta äntligen komma till beslut om de nya ekoregler, som i fyra år har malts genom EUs kvarnar. Reglerna har utsatts för så hård kritik att de mycket väl kan hamna i papperskorgen. Enligt ett färskt kompromissförslag från Malta ska de nordiska länderna kunna få undantag, men det återstår att se vad de övriga länderna tycker.

In i det sista kvarstår alltså hotet mot flera framgångsfaktorer som den svenska ekoodlingen i växthus vilar på. Möjligheten att odla i torvjord, och att plantera i stora kärl där det är lättare att få upp värmen än i vanliga jordbäddar. Att odla i avgränsade bäddar, som det kallas på fackspråk.

Sådana plastkärl står i mängd inne i Tåkerngrönts växthus. Skälen att förbjuda dem är svåra att begripa.

"Protektionism"

Men bakgrunden är bland annat en splittring mellan EUs nordliga och sydliga del, och en inte så liten dos protektionism, anser man inom LRF Trädgård. Genom att hävda principen att all ekoodling ska ske i direkt kontakt med jorden i marken motarbetas mer moderna och ibland ifrågasatta metoder som att odla utan jord.

Det som gör ekoförslaget extra märkligt är att det stänger ute den mest miljövänliga växthusodlingen i Europa, konstaterar han. Sverige ligger här långt före konkurrenterna. Tåkerngrönt värms med biobränslen. I Nederländerna värms växthusen med gas och olja.

– I Sverige är vi bäst på bioenergi. Vi har de bästa förutsättningarna att bygga mycket växthus här.

Läs mer i Land Lantbruk nummer 9.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar