Foto: Carla Karlsson

Ekomål riskerar att öka importen

Regeringens mål att 60 procent av de offentliga måltiderna ska vara ekologiska 2030 riskerar att driva upp importen. Det strider mot grundtanken med en svensk livsmedelsstrategi, anser LRFs ordförande Helena Jonsson.

Annons

– Risken för ökad import är alldeles uppenbar, konstaterar Helena Jonsson i en första kommentar till den handlingsplan för ökad svensk livsmedelsproduktion som idag presenterades av tre ministrar, statsminister Stefan Löfven (S), landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Två ekologiska mål

Regeringen kvantifierar två ekomål i handlingsplanen.

Till 2030 ska 30 procent av jordbruksmarken i Sverige vara ekologiskt odlad. Samma år ska målet nås att 60 procent av de offentliga måltiderna ska bestå av ekolivsmedel.

– Det känns konstigt när man sätter ett så otroligt högt krav på offentliga upphandlare, men inte sätter samma krav på den ekologiska produktionen. Det hänger inte ihop, konstaterar Jonsson.

Kritisk till politiskt mål

Hon är över huvud taget kritisk till att regeringen sätter ett politiskt mål för andelen ekoodlad jordbruksmark. Detta går inte ihop med vad regeringen har sagt i den nyligen presenterade propositionen om en nationell livsmedelsstrategi. Det rimmar lika dåligt med de övergripande målen för livsmedelsproduktionen som regeringspartierna S och MP enades om med V, och alliansen för några veckor sedan.

– I strategin och de gemensamma målen säger man ju tydligt att det är marknadskrafterna som ska driva produktionen, konstaterar Jonsson.

Lågt betyg till handlingsplanen

Efter en första läsning sätter hon ett ganska lågt betyg på handlingsplanen som ska gälla till 2019, och som kan rivas upp av nästa regering.

– De övergripande målen var riktigt bra. Strategin är också bra, men handlingsplanen är ju så där. Vi hade nog förväntat oss lite skarpare förslag, när de andra delarna har varit så offensiva, säger Helena Jonsson.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar