Foto: Mostphotos

Eko och vego ökade inom Axfood

Dagligvarubolaget Axfood med kedjorna Hemköp och Willys inför vegetarisk tillväxt som ett nytt nyckeltal i kvartalsrapporteringen. Under årets första tre månader var den vegetariska tillväxten 30 procent.

Annons

Tidigare har Axfood informerat om den vegetariska tillväxten årsvis, men ska nu göra det kvartalsvis, som ett nyckeltal. Med start i den första delårsrapporten för 2017 som presenteras i dag, torsdag, vill bolaget därmed tydliggöra det vegetariska utbudet.

Under årets tre första månader lanserades exempelvis fyra nya vegetariska varor under eget märke.

Ekoförsäljning ökar

Den ekologiska försäljningen ökade under perioden med 6 procent jämfört med 2016. Ekoandelen av den totala livsmedelsförsäljningen i koncernen var därmed 7,3 procent. Hemköp nådde en ekologisk andel på 10 procent, vilket är i nivå med Axfoods övergripande mål fram till 2020.

Försäljningen av varor under eget märke, emv, uppgick under slutet av kvartalet till 28,4 procent.

Andelen Kravmärkt kött av den totala köttomsättningen var 4,5 procent. Inom Willys var den andelen 3,0 procent och inom Hemköp 9,7 procent.

Pant på plastpåsar

Ytterligare ett steg i arbetet för hållbara lösningar är att Hemköpskedjan blir först ut på den svenska dagligvarumarknaden med pant på plastpåsar. I ett pilotprojekt höjs priset på plastpåsarna med 50 öre, men 1 krona betalas tillbaka i pant.

Axfoodkoncernen under ledning av nytillträdde vd:n Klas Balkow redovisar för första kvartalet en ökning av nettoomsättningen med 3,2 procent till 10 639 miljoner kronor. Rörelseresultatet sjönk från 408 miljoner kronor i fjol till 397 miljoner kronor i år.

Resultatförsämringen förklaras kortsiktigt bland annat av Axfoods satsningar på e-handel och köpet av mat.se under första kvartalet.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar