Djuraktivist tog sig in i grisstall – döms för intrång

Facebookfilmen visade grisande suggor och ett antal döda kultingar och lades upp för att skapa opinion. Men nu döms djurrättsaktivisten för olaga intrång.

Annons

På juldagen 2015 befann sig djurrättsaktivisten – en kvinna i 25-årsåldern – vid en gård utanför Västerås. Hon hävdar själv att hon hörde ”fruktansvärda skrik” inifrån grisstallet och tog sig in eftersom hon upplevde det som en nödsituation.

Väl inne spelade hon in en film som hon sedan lade upp på Facebook och som blev mycket uppmärksammad: I början av april hade den över 100 000 visningar. På filmen kunde man se suggor som grisade och nyfödda kultingar som darrade. Några av kultingarna var också döda, antingen genom att de hade dött i stallet eller att de var dödfödda.

Riskerade sprida smitta

Men kvinnan blev också polisanmäld för att gjort intrång på gården. Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, kommenterade fallet med att det riskerade att sprida smitta.

– Det allvarliga är smittskyddsaspekten. Vi är väldigt oroliga för att vi får in afrikansk svinpest i våra stallar med sådana här intrång där man springer rakt in i stallarna utan något smittskyddstänk på vägen, sade han tidigare till Land Lantbruk.

Både grisstallets ägare och en annan sakkunnig person hävdar också att omständigheterna på gården inte var onormala och det tillhör vanligheterna att griskultingar dör i samband med födseln. 

Kvinnans skäl var en ”efterhandskonstruktion”

Det står nu klart att kvinnan döms för att ha tagit sig in i grisstallet. Västmanlands tingsrätt godtar inte kvinnans påstående om att hon skulle ha varit på platsen för att filma djur utomhus och först ha gått in i byggnaden när hon hörde de ”fruktansvärda” skriken, utan kallar denna förklaring en ”efterhandskonstruktion”.

Döms till böter

Rätten slår också fast att kvinnan oavsett vilket syfte hon har haft med att filma djuren inte har haft rätt att befinna sig i grisstallet, och döms därför för olaga intrång. Totalt får hon betala 2 000 kronor i böter, enligt domen som offentliggjordes den 11 april.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar