Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Det mesta av köttet kan vara uppätet

Tolv ton brasilianskt kött eftersöks i 15 kommuner.

Men företaget som importerade köttet tror att merparten är uppätet.

Annons

Land Lantbruk skrev tidigare under torsdagen att 122,3 kilo misstänkt dåligt kött från Brasilien eftersöktes i Kalmar, sedan en grossist i Lindome tagit in köttet och ett företag i Göteborg sålt det vidare till en grossist i Kalmar.

Nu visar det sig att grossisten i Lindome sålt köttet till ytterligare 14 kommuner och att en del av köttet kan ha nått konsumenter, uppger TT.

"Det mesta är uppätet"

Karsten Davidsson är inköpschef vid företaget som importerade oxfilén.

– Det mesta är uppätet redan, till 90 procent skulle jag vilja säga, säger han till TT.

Det har gått vidare till restauranggrossister och därmed hanterats av professionella kockar. Eftersom inga reklamationer har gjorts drar han slutsatsen att köttet inte varit ruttet. Om någon som ätit av köttet fått salmonella borde detta ha kommit fram genom smittspårning, resonerar han.

Spårning pågår

Köttet kommer från en av de anläggningar som enligt brasilianska myndigheter är inblandade i den korruptionsskandal, som lett till att ruttet och smittat kött exporterats.

Nu pågår en spårning av köttet eftersom det ska skickas tillbaka till grossisten. Men köttet behöver inte slängas eftersom det inte är klart att köttet är defekt.

– Det har inte kommit mer information från Brasilien, vi väntar på att få mer information om hela utredningen via EU-kommissionen, säger statsinspektör Aron Lindén vid Livsmedelsverket till Land Lantbruk.

Köttet importerades före skandalen

Han poängterar att köttimportören inte har gjort något fel.

– Företaget handlade i god tro. Man importerade köttet förra året, långt innan skandalen i Brasilein uppdagades, säger Aron Lindén.

Svenska myndigheter kommer inte att ta några prover på köttet.

– Det finns inget som säger att det här köttet är defekt och att ta prover utan att veta vad man letar efter är inte att rekomendera, säger Aron Lindén.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar