Foto: Anders Ingvarsson

De vill köpa hela Findus fastighet i Bjuv

Bjuvs kommun tillsammans med nystartade Foodhills AB är beredda att köpa hela Findus fastighet i Bjuv. Målet är skapa ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion.

Annons

Läs också

Sammanlagt handlar det om över 100 000 kvadratmeter byggnader på 157 hektar mark, varav 90 hektar är jordbruksmark som tidigare använts för bland annat provodlingar. Det finns också möjligheter att bygga 15 hektar växthus även om detaljplanen för växthusområdet är överklagad.

Bengt Persson, lantbrukare och styrelseordförande i Foodhills menar att tillgången på bra åkermark i kombination med den kompetens som finns är en viktig tillgång:

– Ett exempel är Bioagri som utvecklar betning av grönsaksfröer och som är oerhört intresserade av att komma åt den kompetens och den mark som finns här för utveckling av sina produkter. Vi för samtal med dem om att skapa ett europeiskt center här i Bjuv.

Cirkulär livsmedelsproduktion

Målet på sikt är att med Fíndus gamla byggnader som bas utveckla ett livsmedelsinriktat företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion där avfall från en verksamhet kan utnyttjas av andra.

– Tanken bakom är att den enes avfall är den andres tillgång. Här finns ett modernt reningsverk, en biogasanläggning, en livsmedelsgodkänd anlägging. Många med intresse för livsmedelsteknik och innovativa idéer har kontaktat kommunen. Min förhoppning är att skapa ett kluster av små och medelstora företag, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Om Findus dominerande grönsak var ärtor ser Foodhills ordförande Bengt Persson möjligheter till en bredare produktion.

– Findus var dominanta på ärtor men det fin sett stort antal grönsaker att utveckla. I dagsläget ökar en av våra delägare (Magnihill) sin produktion.

Lika många anställda

Förhoppningen är att om fyra, fem år ska det finnas lika många anställda på området som under Findus tid, alltså runt 600.

Bjuvs kommun har nu tillsammans med Foodhills där grönsaksföretaget Magnihill är delägare lagt ett intressebud till till Findus ägare Nomad Foods och nästa vecka inleds överläggningar om ett köp.

Hur mycket Bjuv och Foodhills är beredda att betala är än så länge hemligt.

– Det blir offentligt när vi lägger ett fast bud, säger Anders Månsson.

"Positiv nyhet"

Senare på torsdagen valde Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att kommentera nyheten såhär: 

– Att livsmedelsföretag vill etablera sig i Bjuv är en positiv nyhet och visar på en framtidstro i livsmedelssverige. Med en livsmedelsstrategi på plats, med målet att den totala matproduktionen ska öka, ska nu Sverige bli den konkurrenskraftiga livsmedelsnation som vi ser framför oss. 

Han meddelade också att Nomad Foods, vid regeringens kontakter med företaget, har varit tydliga med att de vill ta sin del av ansvaret för såväl de anställda som för den fortsatta utvecklingen i Bjuv. 

– Jag förutsätter att man håller sig till dessa löften, säger Sven-Erik Bucht i den skriftliga kommentaren. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar