Foto: Äkta vara

Dags att kora årets matbluff

Det har blivit dags att utse årets matbluff 2016, som arrangeras av organisationen Äkta vara.

Annons

Antipriset går till den produkt som varit mest vilseledande under året som gått – och företag som velat lura konsumenterna visar det sig finnas gott om, enligt Äkta vara.

Här är de nominerade:

1. Eriks Bearnaisetryffel

Äkta varas motivering: "De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ”äkta tryffel” i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett aromämne. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ”Bearnaisen” är dessutom gjord utan smör".

2. Fjällbrynt Messmör lingon

Äkta varas motivering: "Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär. I stället innehåller den "arom", vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda".

3. Loka Crush hallon

Äkta varas motivering: "Om det står hallon och 14 procent på framsidan av en läsk tänker nog många: 'vad mycket hallonjuice!'. Bara den som noga läser den finstilta texten förstår att detta förrädiska procenttal inte betecknar hallonhalten. Den är nämligen endast 0,3 procent. Större delen av juicen i denna produkt kommer i stället från päron och äpple, samtidigt som hallonsmaken har skapats med hjälp av aromer".

4. Annas Mandelpepparkakor

Äkta varas motivering: "Namnet till trots innehåller dessa pepparkakor ingen mandel. I stället kommer mandelsmaken uteslutande från aromämne. På förpackningen avbildas dessutom såväl hela som hackade mandlar. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida".

5. Knorr Mörk oxbuljong

Äkta varas motivering: De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran i en oxbuljong, nämligen själva avkoket av oxben och oxkött, utgör endast 2,1 procent. Detta är också förklaringen till att buljongen bara innehåller en bråkdel av näringsinnehållet hos en riktig buljong."

Röstningen stänger måndagen den 23 januari och röstar gör du på Äkta varas hemsida.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar