Foto: Arkiv
Sånga Säby.Foto: Lars Lööv
Per Åhrlin, vd för Bygruppen.Foto: Ann Lindén

Bygruppens VD tvingas gå

Till slut tröt tålamodet hos de styrande inom LRF. Dotterbolaget Bygruppen med konferensanläggningen Sånga-Säby fortsätter att visa minus. Då får VD Per Åhrlin gå.

Annons

– Lönsamheten är dålig. Vi behöver ny energi. Bolaget får inte tappa tempo, säger Anders Källström, LRFs VD och koncernchef.

Han vill inte uppge några preliminära resultatsiffror, men när resultatet för de första nio månaderna presenterades i slutet av förra året var det ett minus på 5,6 miljoner kronor. 2015 gick Bygruppen med ett minus på 4,4 miljoner kronor.

– Vår förhoppning har varit ett nollresultat i år. Nu måste vi vidta åtgärder, sade Erik Pihlo, LRFs finanschef i en kommentar. På sikt kan vi inte ha det så här.

Nu byts alltså VD:n ut. Per Åhrlin kommer att stå till koncernledningens förfogande. Hans ersätts som VD för Bygruppen av Christoffer Rinman som blir t f VD. Christoffer Rinman är i dag chef för avdelningen Ledningsstöd på LRF. Dessförinnan har han haft flera ansvarsbefattningar på LRF inom ekonomi och affärsutveckling.

Anders Källström uppskattar att förlusten för Bygruppen och Sånga-Säby för 2016 "blir ungefär som året innan".

– Det krävs åtgärder. Vi måste ha svarta siffror under 2017, säger han.

Bygruppens två anläggningar på Franzéngatan "visar svarta siffror". Däremot är det problem med restaurangen i Kungens Kurva och konferensanläggningen Sånga-Säby.

– Besöksmässigt har Sånga-Säby haft ett fantastiskt år, men anläggningen behöver generera mer intäkter.

I grunden är det en sund verksamhet, enligt Anders Källström.

Av LRFs sju dotterbolag går två med förlust. Förutom Bygruppen är det konsultbolaget Macklean. Strax före nyår meddelades att VD Mikael Kruhsberg på Macklean får ta konsekvenserna. Han avgick vid årsskiftet.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar