Foto: Mostphotos

Brexit skapar många frågor

Storbritannien har lämnat in sin utträdesansökan. Brexit har börjat och frågorna och farhågorna är många, även på jordbruksområdet.

Annons

Till att börja med betyder Storbritanniens utträde att EU tappar en nettobidragsgivare. EUs budget blir mindre och det kommer att påverka även jordbrukspolitikens omfattning.

Utträdet tar minst två år – antagligen betydligt fler – och det sker samtidigt som EUs nya gemensamma jordbrukspolitik (CAP) ska framförhandlas.

– Storbritannien har varit en nära och värdefull samarbetspartner inom EU. Vi beklagar det brittiska beslutet att lämna unionen, men det är ändå bra att förhandlingsprocessen nu kan börja efter en ganska lång vänteperiod, säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

Stor finansiär

När Storbritannien lämnar unionen försvinner en stor finansiär till EUs budget. Det kommer att innebära stora konsekvenser för både den budget som gäller nu liksom kommande förhandlingar om en ny budget.

EUs budget styrs av en flerårig budgetram, den så kallade långtidsbudgeten. Den nuvarande ramen sträcker sig från 2014-2020.

Arbetet med att ta fram en ny långtidsbudget har redan startat och svenska regeringen har presenterat sina övergripande positioner inför de kommande budgetförhandlingarna.

Minskad budget

Regeringen vill hålla nere den svenska avgiften. Det vill regeringen främst göra genom att minska storleken på budgeten och den andel som Sverige ska betala.

– Budgeten minskar när britterna lämnar unionen, säger finansminister Magdalena Andersson i ett skriftligt uttalande. Det är inte rimligt att vi, liksom andra medlemstater ska betala mer, utan vi ska hålla nere den svenska EU-avgiften.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har tidigare den här månaden pekat på att Storbritanniens utträde ur EU kommer innebära avsevärt mindre pengar till EU-budgeten där i dag jordbrukspolitiken utgör 40 procent.

Den svenska ståndpunkten är, enligt sajten Europaportalen, ännu mer marknadsanpassning och att förbättra konkurrenskraften.

Sven-Erik Bucht vill flytta pengar från direktstöden till bönder till landsbygdsutveckling och olika miljöåtgärder.

Vid ett möte med WTO (Världshandelsorganisationen) uttalades oro för hur Storbritannien ska hantera olika handelskvoter och om utvecklingsländer även i fortsättningen ska ha gynnsammare villkor.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar