Greven Hans Gabriel och grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.Foto: wikimedia commons

Arrendetvist mellan greve och bönder är över

Den mångåriga arrendetvisten mellan lantbrukarna Nils-Åke och Per-Axel Ohlsson och greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister har nått en uppgörelse. Bönderna får köpa gården – men inte marken som de har brukat i generationer.

Annons

Läs också

Land Lantbruk har tidigare berättat om tvisten mellan greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeiste och lantbrukarna Per-Axel Ohlsson och hans brorson Nils-Åke Ohlsson, som tillsammans med 20-talet andra bönder bor på fideikommisset Trolle Ljungby i Kristianstad.

Har brukat marken i generationer

Arrendebönderna har i generationer brukat marken och har önskat att få köpa loss mark och sina hus. De har även önskat att inte få arrendet höjt och kritiserat LRF för att inte företräda dem utan hävda äganderättsprincipen.

– Han har inte satsat en krona på 36 år under samma tid har vi betalat 4,2 miljoner i arrende. Och han är inte nöjd, har bönderna tidigare sagt i dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna.

Får inte köpa loss marken

Nu har Per-Axel Ohlsson och Nils-Åke Ohlsson nått en uppgörelse med greven. De får köpa loss gården och några hektar mark i anslutning till den. Nils-Åke får även köpa loss sitt hus, som ligger granne med gården. Om några år måste lantbrukarna dock återlämna 100 hektar jordbruksmark till greven – vilket gör att de har blandade känslor om uppgörelsen. Det skriver Kristianstadsbladet.

– Vi har brukat marken i fem generationer och här är Per-Axel född, säger Nils-Åke till Kristianstadsbladet.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar