Amman som går på räls

VIDEO. Utfodringen av kalvar i ensambox eller hyddor kan vara en tidskrävande och tung process. I Sverige används ofta spannar och mjölktaxi men bland annat i Tyskland finns producenter som hittat en automatiserad lösning: Calf Rail.

Annons

I Heike Wiemers besättning på 70 kor i tyska Welwer får kalvarna mjölk av en rälshängd kalvamma med arm och napp som förflyttar sig mellan hyddorna. En servodriven slangpump pumpar ut mjölken till nappen och kalvarna utfodras sedan en åt gången.

– Vi vänjer dem vid amman direkt efter att de inte längre behöver råmjölk, och det fungerar riktigt bra. Och för att spara tid försöker vi lägga upp det så att vi har flera kalvar som ska läras upp samtidigt, säger Heike Weimer till den tyska lantbrukstidningen Landwirtschaftliches Wochenblatt.

Kan utfordra åtta gånger dagligen

Utfodringen kan ske av kalvar i dubbla eller enkla rader boxrader. Enligt tillverkaren Förster-Technik har amman kapacitet att utfodra 32 kalvar, i rader om 16 x 16, upp till åtta gånger per dag.

Smidigt med automatik

För Heike Wiemer som också arbetar som sjuksköterska är det smidigt med den automatiska lösningen.

– De morgnar då jag är på läkarmottagningen så ska jag gå in i mobilen och se hur det gått med utfodringen, säger hon.

Läs mer i Land Lantbruk nummer 21 med tema mjölk. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar