Foto: Marie Henningsson

Allt färre jordbruksföretag

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Samtidigt brukar företagen som är kvar allt större arealer. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Annons

Läs också

1970 var antalen jordbruksföretag 156 364. Sedan dess har antalet minskat ner till 62 937, en minskning med cirka 59 procent.

Samtidigt minskade den totala brukade åkermarken med 15 procent – vilket innebär att de gårdar som är kvar har allt större arealer. Gårdarna med över 100 hektar åkermark har ökat kontinuerligt sedan 1970 och 56 procent av åkermarken finns numer på dessa gårdar.

2013, då senaste undersökningen genomfördes, var antalet jordbruksföretag 67 146.

De senaste åren är det antalet mjölkgårdar som minskat mest.

LÄS MER: Så många mjölkgårdar lades ner 2016

Jordbruk som har mindre än 100 hektar åkermark har samtidigt allt mindre skog, medan de större jordbruksföretagen de senaste åren har ökat arealen skog. 

År 2016 brukades lite mer än 75 procent av åkerarealen av enskilda firmor. Var tredje jordbruksföretagare som drev enskild firma var 65 år eller äldre. Var sjätte jordbruksföretagare är under 45 år.

2016 drevs 9 710 av jordbruksföretagen av kvinnor medan 47 975 drevs av män. De kvinnliga företagarna har en mindre genomsnittlig åkerareal jämfört med de manliga.

Trenden är också att andelen arrenderade företag minskar.

Här hittar du Jordbruksverkets statistik

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera
Annons

Sponsrade länkar