Foto: Ann Lindén

Varning för prisfall på mjölk

Marknaden har länge anat att USA kommer att öka sådden av sojaböna. Det har nu blivit en form av ”sanning” som motverkar priset på sojan, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika – och varnar även för ett stundande prisfall på mjölk.

Björn Folkesson

Björn Folkesson är växtodlare och råvaruhandlare i Jämjö, Borgholm. Varje vecka håller han koll på världens börser och ekonomier och som berör lantbruket.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

Majs. Jag skriver inte så ofta om majs, men den har fått viss aktualitet genom att dollarn faller och euron stiger. Euron står nu nära 1,08 mot USD och då ökar importen av majs till våra foderfabriker i EU. Man får mera foder för pengarna om yttrycket tillåts.

Det kan knappast vara gynnsamt för fodervetepriset, som förstås har en stor marknadsandel och som nu får kämpa med att 7 miljoner ton importmajs som ska ta plats någonstans. Det holländska valet var en missräkning för högerpopulister och framgång för eurovärdet.

Ränta. Den amerikanska centralbanken höjde som väntat räntan med 0,25 procent och det  lyfte alla grödorna och dessutom guldet. Man får väl tro att många placerare nu är oroliga för penningvärdet och då anses guld och råvaror vara ett säkert ställe att stoppa pengarna.

Korn. Saudi Arabien har gjort ett storinköp av foderkorn och i övriga arabvärlden är det nu ett påtagligt stort intresse för spannmål där Algeriet och Egypten också letar bra och billig spannmål. Det här snabbt uppvaknade köpintresset stöttar marknaden för spannmål där ju annars överskott och bra växtväder är ständigt upprepade nyheter.

Gödning. N 27 har nu vänt nedåt och det verkar som att branschen har ett kroniskt överskott att slåss med. Det kan säkert finnas gårdar som ännu inte köpt kvävgödsel, men de allra flesta har säkert inget behov av mera gödning närmaste tiden och därmed är efterfrågan svag.

Vi skall förstås följa utvecklingen noga, för när prisfallet kommer redan nu kan man ana att det finns stora överskott i lager. Skulle sedan vår och sommar bli gynnsam för ny skörd med prisfall i släptåg så avtar kvävebehovet på gårdarna. Antingen läggs mera träda eller så minskar givorna på det som odlas. Vi kan påminna oss att amerikanska bönder är så misstrogna mot vete att den lägsta vetearealen på 100 år är vad som står till buds.

Soja. Sedan lång tid tillbaka har marknaden anat att USA kommer att öka sådden av sojaböna. Det tycks nu ha blivit en form av ”sanning” som motverkar priset på sojan. Blir det stor sojaareal blir rimligen tillgången större och det sänker priset.

I kölvattnet av denna spekulationsvåg antas att bönderna kommer att gå mer mot majs och då är vi tillbaka i en värld där sojapriset nog kommer att gå upp i det längre perspektivet. Av reell betydelse är i stället vårbruket, tidig sådd är lika med mer majs och sen sådd ger mer bönor och det är mer påtagligt än spekulationer om spekulanten.

Mjölk. Vi väntar med ovanligt stor spänning på nästa Fonterraauktion. Den kan var inledningen på en period av prisfall – det finns analytiker som varnar för det. I motsatt fall står vi inför en konsolidering av den nuvarande goda nivån. Det hoppas jag på!

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar