”Trumps missiler lyfter guldpriset”

Guldet har lyfts till högre höjder efter Donald Trumps missiler och den nuvarande oron ser ut att bli långvarig. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson

Björn Folkesson är växtodlare och råvaruhandlare i Jämjö, Borgholm. Varje vecka håller han koll på världens börser och ekonomier och som berör lantbruket.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

Geopolitiska läget. Om inte Trump hade beordrat missiler mot Syrien som straff för Assads användning av kemiska vapen kanske allt hade varit lugnt. Men Trump visade att han kan handla efter egna övertygelser i stället för att vänta på FN.

Bara det höjde oljepriset och även guldet gick upp. Nu vet ingen människa hur fortsättningen kommer att bli i just Syrien, men knappt har missilernas rök lagt sig förrän Nordkorea står på tur. Nya skarpa uttalanden om egen förmåga lyser igenom även om han önskar hjälp av Kina för att motverka Nordkoreas kärnvapenprogram.

Det här har lyft guldet till ännu högre höjder. Räntor stiger och oljan handlas för 53 dollar per fat. Vanligt sysselsättningsskapade förlorar tillgång till riskkapital och därmed faller börsvärdena. I den här osäkerheten faller kronan och därmed går arealbidragen upp. Oron har kommit och den ser ut att bli långvarig.

Vete, soja, majs. När amerikanska jordbruksdepartementet kom med sin månadsrapport var marknaden väl förberedd på innehållet. Inga sensationer vad gäller tillgång på de tre stora grödorna.

Utgående lager av såväl vete som majs och soja steg och det beror mycket på Brasilien som tycks få fram hur mycket sojabönor och majs som helst. Årsproduktionen av majs vänta gå över 100 miljoner ton – och då tar köparna det lugnt.

Det lilla hopp som finns för ett stigande pris på vete och raps är den sydfranska torkan, eller rättare sagt nederbördsunderskottet som man har att dras med. För övrigt är vi inne i en helt vanlig överproduktion med prispress i släptåg. För er som inte har sålt någon spannmål finns därmed två faktorer att följa noga. Dels franska väderprognoser och dels den geopolitiska oron som kan höja euron, som ju vårt vete prissätts i. 

Mjölk. Rätt många bedömare börjar nu se ökad produktion till följd av stigande mjölkpris och gynnsamt väder. Nya Zeeland återhämtar så sakteliga sin produktion och därmed tyder det mesta på att vi får ett mjölkpris på ungefär nuvarande nivå en längre tid. Det som håller optimismen i gång är Kinas stora efterfrågan och den tycks till och med växa.

Gödning. Vi börjar så smått att se på inköp för skörd 2018 och priskurvan har vänt nedåt, men inte alls så mycket att det inger någon köppanik. Men vi har ett intressant läge med stora lager av vete och majs, vilket borde sänka odlingsoptimismen framöver. I så fall kan kvävet falla rätt rejält.

De rapporter jag får från Facebook – om grödornas utveckling här hemma – är alla positiva så Sverige tycks vara gödslat för ännu en kanonskörd och det är förstås bra för den enskilde. Men det blir överskott när alla lyckas.

Strunt i det, för i dag säger vi glad påsk och tömmer en flaska must!

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar