Foto: Malin Sundin

Påminnelse om outbetalda ersättningar

Vi lantbrukare förväntas delta i en mängd olika byråkratiska påhitt, oftast utan ekonomisk ersättning. Ett av dessa landade på mitt kontorsbord i höstas. Jag har ännu inte svarat, trots att jag inte kan skylla på ett nytt datasystem, men jag hade kunnat tänka mig att svara såhär...

Malin Sundin

Malin Sundin är mjölkbonde i Orsa. Sedan 7 år tillbaka driver hon föräldragården. Samtidigt driver hon också en framgångsrik kennel med Siberian Husky. Här berättar hon om livet på gården och om utmaningen att vara mjölkbonde. Förutom det twittrar hon under namnet @ylajarvis.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

 

PÅMINNELSE

EU-stödsutbetalning 2015 

För en längre tid sedan lämnades ansökan om ersättning för odling och miljöåtgärder 2015 in. Vi har ännu inte hört av Er om slutlig betalning. Vi skulle vara väldigt tacksamma om Ni vill vara oss behjälpliga och svara på när betalningen kommer. Svara gärna via webben eller via post. Har Ni betalat ut pengarna de senaste dagarna kan Ni bortse från denna uppmaning. 

Deltagandet är inte frivilligt och för att vår bokföring och resultat ska bli tillförlitlig är det av största vikt att frågorna besvaras. Behovet av utbetalning är stort, inte minst från arrendatorer och markägare. Vi är tacksamma för svar innan den 15 december 2016. Om Ni inte vill ha ytterligare påminnelser eller bli uppsökt av undrade bönder så måste Ni aktivt meddela oss att Ni tänker betala ut våra ersättningar. 

Uppgifterna Ni lämnar är inte sekretesskyddade och kan komma att användas för att ställa ersättningskrav på utebliven betalning. Enskilda företags förhållanden bör kunna urskiljas för att rätt nivå ska kunna sättas. Uppgifter Ni lämnar kontrolleras gentemot stödsystemet och tidigare års utbetalningar. 

Resultaten av undersökningen kommer att presenteras på sociala medier. 

Svara via Internet 

Ni hittar uppgifterna på stödnivå och ännu ej utbetalda stöd inne i era egna datasystem på jordbruksverket. Logga in med era användarnamn och lösenord och lös snarast problemet. 

Tack för din medverkan 

Vänliga hälsningar 

Sveriges lantbrukare 

 

Hur mycket EU-stöd mitt företag ännu saknar av 2015 års stöd vet jag inte. 2016 års stöd har det bara kommit en bråkdel utav men får väl hoppas att det kommer före nyåret så att det inte blir så krångligt i bokföringen.

För hur redovisar man intäkter som man vet finns (hoppas jag) och ska in på det året men inte vet nivån på för att ett datasystem på myndigheten krånglat? Vilket konto i bokföringen?

Kan Sveriges bönder gemensamt skicka fodran till kronofogden för uteblivna stödpengar och ränta på dem? Och vad gör vi om pengarna inte kommer alls?

Vi bönder går en oroväckande framtid till mötes. 

Malin Sundin, mjölkbonde

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar