Foto: Ann Lindén

"Inte givet med ny höjning av mjölkpriset"

Det är inte givet att Arla höjer mjölkpriset på nytt i februari, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin senaste krönika.

Björn Folkesson

Björn Folkesson är växtodlare och råvaruhandlare i Jämjö, Borgholm. Varje vecka håller han koll på världens börser och ekonomier och som berör lantbruket.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

Vete. Återigen har vi nu ett vetepris på 170 euro per ton för leverans i mars. Kommentatorerna har svårt att riktigt sätta fingret på orsaken till detta goda veterally, men både USA och EU har vinterväder som i varje fall inte är direkt gynnsamt för höstvetet. Ovanpå det är bönderna försiktiga med att sälja vilket spär på faror för minskat utbud närmaste tiden.

Amerikanskt vete har dessutom gynnats en del av att dollarn tappat i värde på senare tid. Priset på septemberkontraktet – vilket för oss ger en fingervisning om värdet på ny skörd – har även det stigit till över 170 euro per ton, vilket borde gett avsalupris för bonden på något över 1,30 kronor.

Just nu går det alltså att höja lönsamheten i veteodling för kommande skörd jämfört med odlingen 2016. Vi fortsätter givetvis att följa vetebestånden under vintern som är kvar. Störst är oron nog kring att stora arealer av de amerikanska veteåkrarna har lidit av vintertorka, även om väderprognoserna just nu går mot det varmare hållet.

Gödning. Här är det tydligt uppåt efter den senaste noteringen på tyska marknaden. När nu veteuppgången dessutom kommit till är förutsättningarna för prisfall under våren ytterst små.

Vi har visserligen riktigt vinterväder i skrivande stund, men om en månad sitter gödningsspridarna på traktorerna i Frankrike och England och sedan rullar det på i land efter land. Som priserna är nu köper knappast någon bonde N 27 till ett pris under 200 kronor per 100 kilo. Å andra sidan kan det finnas fullgoda skäl att vänta med kväveaffärerna eftersom det måste finnas lagerplats också och det är det inte alla som har investerat för.

Mjölk. Redan den sista auktionen 2016 gav ett minusresultat och det fortsatte på samma sätt när den första auktionen 2017 offentliggjordes. Sammantaget sjönk värdet av mejerivaror med cirka fyra procent.

Prisfallet förklardes med att Kina nu måste betala tull på importerat mjölkpulver och inför detta faktum var köparna lite återhållsamma. Det finns alltså en övre gräns även i mejerivaror.

Å andra sidan har ju ingen råvara haft ett bättre halvår bakom sig, så jag tror inte att någon är direkt överraskad heller. Det här kan betyda att Arla nu kommer att invänta fler marknadssignaler och att det inte är givet att det kommer en ny höjning av mjölkpriset i februari.

Att det finns optimism inom mjölkproduktionen visas väl annars av att en mjölkgård ganska nyligen bytt ägare i mina trakter och priset för gården bedöms som gott.

Olja. Själv köpte jag diesel före årsskiftet. Den utlösande faktorn var en prisuppgång på råoljemarkanden veckan innan, men det riktiga oljerallyt har inte kommit i gång. Ännu har vi inte sett WTI-oljan handlas över 55 dollar per fat, men det visste jag inte då.

God fortsättning på det nya jordbruksåret. Det kan bli ett gott sådant!

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar