Gödningspriser en rysare

KRÖNIKA: Vi är 14 dagar före schemat när det gäller mognad, på båda sidor av Atlanten. Men tidig skörd är låg skörd, skriver Björn Folkesson som inte tror på någon större nedgång på gödningspriserna.
Björn Folkesson

Björn Folkesson är växtodlare och råvaruhandlare i Jämjö, Borgholm. Varje vecka håller han koll på världens börser och ekonomier och som berör lantbruket.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

Gödning. Nu handlas urean på julikontraktet (swap- vid Svarta Havet) på i runda tal 9 kr/kg N fritt gård räknat. Det lär väl ge självförtroende till Yara som skall ut med priser i Juni. Räkna med någon nedgång, men några 8 kr/kg N tror i alla fall inte jag på.

Gödningstillverkarna har nu vete- och majspriserna med sig och tillverkarens kostnader stiger ju inte för att vetet är dyrt, utan det är väl vinsterna som stiger.

Är ni oroliga och vill lindra smällen så är väl Yara -aktier ett alternativ. Annars handlar ju gödning mest om prisbedömning och fysisk leverans. Tvingas vi till dyrt kväve nu framöver och vi sedan får gott produktionsväder, så är vi i kläm för skörd 2012. Djärva spelare kanske väntar till efter nyåret. Puhhh, vad svårt!

Vete/raps. Nu tröskar man vete i Texas och Oklahoma. Samtidigt bedöms maltkornsskörden gå igång vid den Franska Atlantkusten om 14 dagar. Vi är alltså 14 dagar före schemat när det gäller mognad, på båda sidor av Atlanten. Det kommer att bli ny spannmål till salu fortare än vanligt vilket gör lite skördeprispress. Men å andra sidan är det en känd sanning att tidig skörd är låg skörd. Och det är inte längre något vi befarar, utan det är fakta! Jag gissar att bönder går i tankar på inlagring för att få bättre ränta på skörden än på checkkontot. Om nu inte likvida medel prioriteras förstås…

Gårdagen visade att köparna är oroliga för att missa tåget eftersom både CBOT- och Matif-börserna steg – mot de odds som svag konjunktur utgör. Som ni ser är det omöjligt att handla upp oljan men ändå gick raps för augusti till nytt rekord på Kalmar Lantmän.
Dagens väderuppdatering drar nu in hela EU – utom Spanien – i torka och den förnämliga skörd som är på gång i Ukraina kommer att känna av dagar med temperaturer mellan 25 och 30 grader. Så får det inte hålla på länge. För EU:s raps är hoppet ute och Oil World i Hamburg skrev ned skörden med nästan en miljon ton. Lättjordarna i Tyskland är värst drabbade.

Ränta. Med svag utveckling av STIBOR så sänker Landshypotek 3-årsbindningen 5 punkter. Det är länge sedan vi såg sjunkade räntor, men veckor av svag riskaptit gör intresset för pengar mindre. Skulle vi nu få en svag inflationsrapport, som väl kommer endera dagen, så kanske Riksbanken uttrycker sig milt över räntebanan farmöver. Det känns i varje fall oangeläget att binda ränta nu.

Gris. Det tyska försöket att lyfta grispriset ett gott stycke över det amerikanska slog inte väl ut. Ökad tillgång på grisar i själva Tyskland gjorde väl inte saken enklare och vi ser ännu i dag korrigeringar i Frankfurt för ett rimligare förhållande till CME. Gris är konjunkturkänsligt och brist på grisar av väderorsaker blir det inte heller. Men desto roligare för svenska producenter att Sverige kunde stiga när de tunga referenserna föll pladask. Och vi undrar förstås om den här trenden håller i sig?

Själv tror jag på oförändrat på torsdag. Vi välkomnar att grisproducenterna söker ni prissättningsmodeller där slakteri och uppfödare skall dela risk mera rättvist. Vi får se vad det blir…

Mjölk. NZX är nu vägvisare för mjölkpriset och där är nu omsättning större än Frankfurts grisar!!! Fonterra har auktion idag (torsdag 17/5) och jag tror på stabilt pris till någon nedgång eftersom Kina stramar åt.

Här hemma lär förstaskörden gå igång i början på nästa vecka. Rekord blir det inte, men majsen trivs!

Björn Folkesson

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar