Björn Folkesson.
Foto: Ann Lindén

Flera orsaker till stigande vetepris

Vete har stigit kraftigt på Matifbörsen i Paris. Sånt händer inte utan rejäla orsaker. På Eurex går smöret upp i takt med att mjölkinvägningen minskar. 

Vete. Matifbörsen i Paris har gått upp hela 10 euro per ton för det närmaste kontraktet. Sånt händer inte utan rejäla orsaker.

På ganska kort tid så har själva Frankrike fåt alldeles för mycket regn och det har inträffat när det jättestora landet Indien beräknas få det största importbehovet av vete på 10 år. I USA gör man nu förutsägelser om EL Nino effekten som antas ge mellanvästern en osedvanlig hetta i sommar och fortfarande är väderläget ogynnsamt i Argentina.

Under samma tidsperiod som väderförsämringarna har drabbat grödorna, har även den amerikanska dollarn sjunkit om än svagt. Det här öppnade för ett positivt pengaflöde till flera råvaror däribland vete.

På den fysiska marknaden har det också rört sig med uppgångar i raps och vete. Numera finns det kanske inte något spannmålsföretag som öppet redovisar sina inköpspriser och därför är det viktigt för oss bönder att följa den bästa värdemätare vi har nämligen Matifbörsen i Paris. Där handlas brödvete majs och rapsfrö.

Genom att följa prisförändringarna där går det att göra bedömningar av det pris närmaste köpare kommer att erbjuda. Om Matifkursen är 170 euro för närmaste termin vilken nu är september och en köpare av fysisk spannmål betalar 1200 kronor per ton för ny skörd så blir mellanskillnaden 36 öre per kilo vilket benämns  ”basis”. Man kan också säga att köparen står 36 öre ”under”. Obekvämt när man varit van att kunna läsa priset på en hemsida men det är väl bara att gilla läget. Normalbasis brukar ligga runt 30 eller 35 öre hos min köpare. Priset är då fritt gård räknat.

 

Mjölk. På Eurex har nu smöret fortsatt stiga och tydligt är att många köpare anat vad Arla just har redovisat. Mjölkinvägningen har gått ned! Jag har trott det länge och nu har min tro blivit vetande. Det är följden av lågt mjölkpris som lett till att de sista litrarna inte är värda besväret att ta fram. 

Hur långt produktionsnedgången skall räcka för stigande mjölkpris är förstås inte lätt att veta men åtskilligt pekar på att botten är inne om nu mjölken inte fortsätter att rinna till! Smörpriset på Julikontraktet är nu över 3000 euro och det sågs senast för ett halvår sedan.

 

Gödning. Raset forsätter på den tyska marknaden och nu är vi nära botten! När vetekalkylerna visar back och urean når nya bottnar så har N 27 följt i samma riktning. Det är bara att tacka och ta emot. 

Mitt råd är att ni ser över utrymmena och begär in pris ganska snart. Försök också att få besked när det gäller leveranstid så ni kan ta emot och betala när den kommer.

I sammanhanget kan det nämnas att Matifbörsen skall erbjuda terminskontrakt på något kvävehaltigt underlag…det skall vi följa upp. 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar