Foto: Ann Lindén

”Euron mest gynnsamma råvaran”

Det kan löna sig att ta en valutadiskussion med banken just nu, eftersom euron är den råvara som rör sig mest gynnsamt just nu. Det skriver Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson

Björn Folkesson är växtodlare och råvaruhandlare i Jämjö, Borgholm. Varje vecka håller han koll på världens börser och ekonomier och som berör lantbruket.

Läs fler krönikor av denna skribent.

Läs fler av Lantbruks krönikor

Mjölk. Spekulationen i smörkontrakt är nu närmast fartblind. För den som undrar hur högt smörvärdet kan stiga blir svaret att det kan i varje fall stiga lite till. På hemsidan proplanta.de så kan vi följa såväl smör som mjölkpulver och när det gäller smöret slås nya årshögsta hela tiden.

På Fonterras senaste auktion ses samma mönster, fast där prissätts fysisk vara för framtida leverans. Arla säljer inte smör på Fonterra, men vi kan ana att det smör som Arla nu säljer på kontrakt i flera länder inbringar stora intäkter och att smörtillverkningen prioriteras.

Det kan också vara möjligt att Arla kommer med en prishöjning på mjölken den närmaste tiden. Den här gången är det alltså inte ett stigande pulverpris som är nyckel till framgång utan just smör. Smör är ju inte någon vara som prisnoteras rutinmässigt i svenska medier, så därför får vi vara tacksamma för att börshandeln är tillgänglig för oss alla.

Mejerimarknaden tog en vändning med det stora oväder som drabbade den nyzeeländska nordön och sedan dess har det fortsatt i samma spår. Vid senaste auktionen gick annars skummjölkspulvret upp, men bara 1 procent och en så liten höjning kan knappast lägga grunden för en mjölkprishöjning. Istället sätter vi vårt hopp till smöret.

Frågor som också kommer upp är förstås hur mycket foder som kommer bärgas inför nästa års mjölkproduktion? Både mängd och kvalitet avgör ju mjölkproduktionens storlek på sikt.

Våren har varit kall i hela EU och den har knappast varit optimal för varken spannmål, raps, majs eller vall så vi får se hur mycket mjölkråvara som EU har att komma med framöver.

Valuta. Här händer det mest just nu genom att dollarn faller markant – alltmedan euron går mot nya höjder. Man kan lite förenklat säga att medan Frankrike röstade fram marknadens drömpris så blev det tvärtom i USA. All den osäkerhet som Trump utgör sänker dollarn och den trygghet som Macron levererar stärker euron. Vi har fått en eurokurs som ligger gott och väl över 9,70 kronor och det är så högt att jag och flera med mig säljer euro på den här nivån. Inte sedan 2010 har vi haft så här stark euro och jag vill ta vara på tillfället.

Vete. Här är läget inte alls positivt, istället tvingas vi se nya bottnar. Dels är lagren stora och dels är hotet av en svag årsväxt inte alls särskilt stort. Ovanpå det kommer nu valutafaktorn där den svaga dollarn har fått självaste Egypten att handla vete i Trumps USA. Det har annars inte hänt på två års tid, så det är inte konstigt att vetekontrakten på Matifbören föll när informationen om Egyptens affärer blev känd.

Soja. Sent vårbruk i USA får bönderna att byta majs mot soja och då föll förstås vår raps också – detta trots att oljan har stigit en smula.

Avslutningsvis råder jag er att ta en valutadiskussion med er bank. Var eurotoppen kommer att vara är det ingen som vet, men det är den råvara som rör sig mest gynnsamt just nu!

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar