Foto: Mostphotos

För ut budskapet om mjölkens förtjänster

Vår kropp behöver 22 näringsämnen behöver varje dag. Men vet du hur många av dem finns i mjölk? Just det, 18 av 22. Det skriver Palle Borgström i ett debattinlägg.

Annons

I en tid när en del högljudda aktörer ifrågasätter mjölken kan vi svara med sakligt underbyggda argument. Men det räcker inte hela vägen. Därför har vi under 2016 lanserat Hjärta mjölk för att opinionsbilda kring mjölken som nyttigt och miljö- och klimatsmart livsmedel.

Bakgrunden till Hjärta mjölk är de ifrågasättande av mjölkens roll i en balanserad kost som vi sett i media på senare år. Det handlar inte bara om aktörer som ifrågasätter djurhållning över huvud taget utan också om nya trender och produkter som väcker frågor hos konsumenterna.

De kritiska frågorna om mjölken måste sättas i ett sammanhang. Många människor saknar idag kunskap om var maten kommer ifrån. I tider av förändring som vi på flera sätt upplever just nu är det lätt att oron riktas mot de nära tingen i vår vardag, till exempel den egna kroppen och det vi stoppar i magen för att överleva.

Kunskap är den bästa boten mot oro. Vi ska erbjuda konsumenterna trygghet genom att sätta in mjölken i ett större sammanhang och svara på deras frågor om allt från mjölkens påverkan på hälsan, miljön och klimatet till hur vi tar hand om korna.

Syftet med Hjärta mjölk är att nå ut till opinionsbildare som kan utgöra en motvikt mot anti-mjölkretoriken, men framför allt till de tusentals personer som dagligen arbetar med barns kost och hälsa. Gensvaret från den senare målgruppen är redan efter några månader mycket positivt, de har saknat oss som samarbetspartner de senaste åren.

Hjärta mjölk kommer att sprida nyheter om mjölk, dela med sig av sin kunskap på lärares, skolsköterskors och kostchefers mötesplatser, bjuda in opinionsbildare till spännande idéforum och dela ut stipendier till personer som gör värdefulla insatser för barns hälsa. Under nästa år kommer det också en bok som behandlar frågan om människors oro för mat.

Men vänta er inga stora reklamkampanjer. Även om sådana ger snabb synlighet så vet vi att de gör ganska litet för att faktiskt ändra människors beteenden på sikt. Prenumerera gärna på Kalla Fakta från Hjärta mjölk eller följ Hjärta mjölk på webben eller i sociala medier. Då kan ni själva följa insatserna och om ni vill - hjälpa till att dela de vetenskapligt grundade budskapen om mjölkens förtjänster.

Palle Borgström

Ordförande LRFs Mjölkdelegation

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar