Foto: Kerstin Davidson

Sverige behöver idisslarna

Sverige behöver idisslare och vall för att klara samhällets försörjning om/när det säkerhetspolitiska läget bränner till. Det skriver Stefan Hellstrand i ett debattsvar.

Annons

Läs också

Jag hävdar i en debattartikel att klimatskatt kor hotar vårt nationella oberoende.

Fredrik Hedenus och Stefan Wirsenius, Chalmers, diskuterar i sin replik andra saker än vad min debattartikel lyfter.

Det finns tre problem i förslaget om klimatskatt:

1) Sverige behöver idisslare och vall för att klara samhällets försörjning om/när det säkerhetspolitiska läget bränner till.

2) Syftet är att frigöra areal i Sverige, EU och globalt för att producera bioenergi att ersätta fossila bränslen. FNs klimatpanel föreslår i sin strategi för bioenergi ett uttag av biomassa från världens jordbruksmark på upp till cirka 9 gånger dagens nivå. Den tänkta produktionen föreslås ske på de cirka 70 procent av världens jordbruksmark som nu producerar livsmedel via idisslare. Motiv ges bland annat via referens till Wirsenius. Utbudet av biomassa ökar upp till 25-30 gånger jämfört med dagens skogliga produktion. En global klimatskatt skapar en global utbudsdumpning på skoglig marknad. Energifakturan för våra globala urbana system hålls fortsatt låg.

3) Rationaliteten i köttskatten ges av en modell över det globala livsmedelssystemet konstruerad inom ämnet fysisk resursteori. Den uttrycker ingenjörsvetenskapernas förståelse av verkligheten. När vi hanterar system där livet, bios, spelar roll ger ingenjörsvetenskaperna inget annat än amatörkompetens. Att från denna grund sätta globala policies för det jordbruk som genererar de ekosystemtjänster som är en förutsättning för människans existens, det är en storskalig variant av rysk roulette.

Inom vetenskap är empirisk prövning, och dialog mellan perspektiv viktiga. Vi är välkomna till Torgny och Eva-Maria Widholm. De driver ett jordbruk med mjölkkor och bioenergiproduktion i Jämtland. Jag utmanar er Fredrik och Stefan att som en publik övning på deras lantbruk med de metoder vi har säkrat vetenskapligt, optimera mjölkproduktionen och markanvändningen. Från detta diskutera hur gården och bygden kommer att förändras.

Stefan Hellstrand

Husdjursagronom och Teknologie dr energi- och miljöteknik

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar