Lossning av rötslam i Simrishamns hamn. Foto: JANNE ANDERSSON

Sprida slam rena vansinnet

DEBATT: Med en slamgiva som motsvarar behoven av näringsämnen sprids 5000 p-piller per hektar, skriver Mariana Wester som till skillnad från LRF inte vill att avloppsslam sprids på åkrarna.
Annons

De senaste 50 åren har spermieproduktionen hos män minskat med 50 procent. Pojkar föds med ägg i sina testiklar, och dessa utvecklas senare i livet till testikelcancer.

Bröstcancer hos kvinnor ökar dramatiskt.

Varför? Forskarna anar svaren. Anledningen tros vara den ökande mängden hormonstörande ämnen som vi tillför kretsloppet och dessa finns i läkemedel, hudvårds- och kosmetikaprodukter, processkemikalier, plaster och mycket mer.

Det finns orsaker till att vi börjat rena avloppsvattnet och föra bort slammet från kretsloppet. Tvärt emot vad LRF menar så har anledningarna att göra det blivit flera. Antalet främmande organiska ämnen i vårt avfall ökar och vi har inte ens börjat ta reda på vilka effekter de har på människan. På försöksdjur har kombinationen av ämnen, även i mycket låga doser, förödande konsekvenser.

Nu vill LRF att vi ska odla i avfallet från reningsverken. Vi är en växande skara som anser att det är fullständigt huvudlöst. Revaq-certifieringen täcker inte på långa vägar in alla de ämnen som behöver kontrolleras. Det är inte bara metaller som är långlivade i odlingsmarken – antibiotika och p- piller går oförstörda genom kroppen och påverkar nästa organism och nästa…

Med en slamgiva som motsvarar behoven av näringsämnen sprids 5000 p-piller per hektar.

Smittämnen spolas ner på toaletten – salmonella och andra nya bakterier och parasiter vi hämtat hem företrädesvis från semestern. Dessa ska vi nu smeta ner vår odlingsmark med anser LRF, samtidigt som diskussion pågår om att lantbrukaren ska stå för en större ekonomisk risk vid salmonellautbrott.

Kadmium vet vi ger njurskador. Vi vet att avloppsslam innehåller kadmium. Risknivån för de tungmetaller som idag mäts vid spridning av slam är för höga. Kadmium anses inte ha kommit ner i acceptabla nivåer förrän om 15 år.

LRF ska istället uppmuntra teknikutvecklingen. Det går att extrahera fosfor och få den i ren form.

Mariana Wester

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar