Foto: Stig Hedström

Sluta jaga ägare till småskalig vattenkraft

Det är skrämmande att samhället lägger energi på att jaga entreprenörer som producerar ren energi och bevarar kulturlämningar. Det skriver Lena Moorin i ett debattinlägg.

Annons

Läs också

I Karlskrona kommun har man år 2016 rivit Augerums kraftverk. Kvarnen byggdes som kronokvarn 1718, och köptes 2015 av Karlskrona kommun för 8 miljoner, pengarna kom från länsstyrelsen.

Kvarnen köptes enligt ett kommunalråd, MP, för att gynna sportfisket. Strax nedströms ligger Lyckeby kraftverk, som försörjer Karlskrona med dricksvatten, med en stor damm och vattenkraftsproduktion, där byggs en anläggning för att fisken ska kunna vandra upp och ner utan att skadas. För de 8 miljoner som Augerums kraftverk köptes för, plus dryga rivningskostnader, hade man kunnat modernisera Augerumsverket och fått en kulturskatt som kunnat producera ren energi i 100 år till.

Vad är sportfiske? Att fiska till mat under bra former är okej, men att mäta, väga, fotografera och släppa tillbaka fisken är onödigt djurplågeri. Sportfiskarna och Älvräddarna bedriver framgångsrik lobbying som bara går ut på att vattenkraft är skadligt. I själva verket är den småskaliga vattenkraften det absolut miljövänligaste alternativet, de små kraftverk som nu finns producerar ungefär lika mycket som en kärnreaktor.

Det finns stor möjlighet att starta upp stillastående kraftverk och dubbla produktionen. På 1990-talet fanns det bidrag till att renovera små kraftverk för att det ansågs vara en ren och pålitlig energikälla, men under samma tidsperiod lyckades ovannämnda organisationer övertala ett antal politiker, med felaktiga argument, att vattenkraft var skadlig och obetydlig.

Man kan höra länsstyrelsens tjänstemän säga att om man skulle riva ett litet vattenverk så skulle det inte ha någon större inverkan på energiproduktionen. Men det är ju den sammanlagda mängden som har betydelse. Länsstyrelsens resonemang är lika dumt som att påstå att småföretagare är obetydliga och att det inte skulle göra någonting om några försvinner för dessa producerar så lite om man jämför med stora företag. Men i själva verket är det småföretag som har stor betydelse för att samhället ska fungera och de är även viktiga för de stora företagen.

Varje damm har en kulturhistoria, något som man i andra sammanhang kan lägga stora kostnader på. Kunde man inte sluta jaga kvarn- och dammägare och då få en fin kulturmiljö skött och bevarad gratis?

Sommaren 2016 var ju extremt torr, en period upphörde flödet i flera små åar, då kunde en liten damm varit räddningen för en mängd vattenlevande varelser. En annan viktig sak är att det nästan alltid finns en vägförbindelse till dammarna där brandbilarna kan komma till och fylla sina tankar snabbt och kanske stoppa en skogsbrand innan den utvecklas till en svårkontrollerad storbrand, då har man ju genast sparat en enorm summa pengar.

Jag tror att man behöver tänka ett varv till och inte låta galna och oövertänkta argument styra och ställa. Det är skrämmande att samhället lägger energi på att gå extrema åsikter till mötes och jaga entreprenörer som producerar ren energi och bevarar kulturlämningar.

Lena Moorin

Blekinge

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar