Foto: Kenneth Kauppi

Säg nej till förorenad växtnäring på åkermark

Låt inte avloppsreningsverken använda landsbygden som sopstation, skriver Torsten Torstensson i ett debattinlägg.

Annons

I dagarna hörde vi statsminister Stefan Löfven tala om att stärka banden mellan stad och land. Miljöminister Karolina Skog har talat om behovet av hållbara städer och vikten av att övergå till en cirkulär ekonomi. Det är dags att gå från ord till handling, en cirkulär ekonomi kräver ett giftfritt kretslopp.

Det är lätt att tro att när dessa politiska ambitioner lyfts finns kretsloppet mellan stad och land med i diskussionerna. På samma sätt som staden är beroende av jordbruket är jordbruket beroende av att fosfor återförs utan föroreningar från staden.

Tyvärr är flödet ut från staden långt ifrån cirkulärt. I dag återförs endast 25 procent av den fosfor som kommer till staden via maten. Fosforn hamnar i avloppsslammet efter att ha passerat oss människor. Därefter finns starka krafter som tar vid för att på billigaste möjliga sätt se till att staden blir kvitt slammet.

Lösningen hittills har varit att försöka övertyga lantbruket om att det är bra att sprida förorenad växtnäring på åkermarken trots larmrapporter om resistenta bakterier, hormoner, opioider med mera och trots invändningar från Läkemedelsverket och Kemikalieinspektionen.

Det har lyckligtvis inte gått så bra. Trots penningstarka kampanjer tar majoriteten lantbrukare avstånd från slam. Lösningen har då blivit att skicka upp slammet till Norrland och lägga det i gamla gruvor, eller att använda det på banvallar. Inget av detta är bra för miljön eller moraliskt försvarbart. Det blir varken kretslopp eller rent.

Jag kräver mer av våra politiker och dagens konsumenter kräver mer av det svenska lantbruket. Det som krävs är att fosforn återförs till jordbruket utan föroreningar. Istället för att på billigaste möjliga sätt bli kvitt slammet ska städerna tvingas utvinna fosfor och de som ska betala är de som är kopplade till avloppsledningsnätet.

Studier visar på låga kostnader (cirka 15 kronor per månad och hushåll) för ny och ren kretsloppsteknik. Lantbruket behöver en lösning som har konsumenternas förtroende och fungerar i ett precisionsjordbruk. Vi kan i dag med lätthet binda in kol via fånggrödor som både ökar mullhalten och binder kväve. Då håller det inte att som VA-sektorn i dag gör, argumentera med olika gränsvärden och vikten av mullämnen.

Jag vill uppmana LRF att stå upp för det moderna hållbara jordbruket och kräva mer. Får vi inte igenom våra krav på giftfritt kretslopp bör LRF lämna allt samarbete med slamindustrin. Vi bönder ska värna om åkermarken och miljön. Vårt förtroende hos konsumenterna ska prioriteras.

Och till LRF och er politiker, speciellt vår miljöminister Karolina Skog, vill jag säga: Gör som i Tyskland, ställ tuffare krav, värna vår miljö och åkermark. Låt inte avloppsreningsverken använda landsbygden som sopstation.

Torsten Torstensson,
Medlem i LRF och (C)
Uddevalla

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar