Foto: Arkivbild

Överdriven utfodring förändrar naturmiljön

Vi anser att en mycket stor del av de negativa effekterna av utfodring försvinner om frågan hur löses på ett tydligt sätt. Det skriver Helena Jonsson

och Stig Lundström i ett svar till Alliansens förklaring till varför de stoppade regeringens proposition om viltutfodring.

Annons

Läs också

Debatten kring regeringens viltutfodringsproposition gjorde tydligt att viltförvaltningen behöver en annan inriktning än i dag men att intressen står mot varandra. För oss är det självklart att vilda djur som regel inte kräver någon utfodring. Den skapar tvärtom en obalans mellan storleken på viltstammarna och vad naturen erbjuder i födotillgång. Avarterna av utfodring som förekommer i dag ger skador på skog och gröda som är oacceptabla. Detta är viktiga utgångspunkter när LRF driver förändringar i jaktlagstiftningen. Villfarelsen att regeringens förslag skulle innebära totalförbud blev ett sänke för propositionen.

Minst lika viktigt är hur eventuell utfodring och åtling går till. Det som jurister kallar villkor för utfodring. Vi anser att en mycket stor del av de negativa effekterna av utfodring försvinner om frågan hur löses på ett tydligt sätt.

Alla former av rotfrukter som till exempel sockerbetor, morötter och potatis är direkt olämpligt som viltfoder. Att lägga ut rotfrukter, oftast med hög sockerhalt, till älgar, hjortar och vildsvin är onaturligt och direkt skadligt för dem. De är anpassade för en helt annan, naturlig och varierad diet.

Utfodring ska ges från någon form av foderautomat, även enkla mekaniska.

Det är främst vilket fodermedel och mängden foder som avgör hur skadlig utfodringen blir. Och då menar vi inte bara de skador som övertäta viltstammar ger i jord-, skogsbruk och trafik. Överdriven viltutfodring är ett sätt att rubba förutsättningarna i naturmiljön, att förändra naturmiljön, genom att tillföra mängder av näring. Det ger en konstlad situation där det oavbrutet finns mycket mer vilt per ytenhet än vad den naturgivna fodertillgången kan ge.

Helena Jonsson

Förbundsordförande LRF

Stig Lundström

Vice ordförande och viltansvarig LRF Skåne

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar